Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Łosoś Salmoriglio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Salmoriglio czyli sycylijski sos używany do ryb, sałat, i mięs a zastosowany tutaj jako marynata do łososia zapewni nam nie tylko dawkę witamin ale i cudowny smak. Zapraszam zatem na zdrowego łososia w sycylijskim stylu :)

Łosoś Salmoriglio

Składniki:

Łosoś Salmoriglio

 

  • 4 filety z łososia ( po około 200 gram każdy )
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano lun 1 świeżej
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Łosoś Salmoriglio
Filet z łososia, myjemy i osuszamy, lekko solimy i pieprzymy. W miseczce przygotowujemy marynatę łącząc oliwę z oliwek z sokiem i skórką z cytryny tak aby stworzyły emulsję. Do oliwy dodajemy posiekany drobno czosnek, posiekaną pietruszkę i oregano – marynatę mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum godzinę. Rozgrzewamy patelnie (można dolać łyżkę oliwy )i smażymy łososia od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Łososia serwujemy z bagietką , ale świetnie komponuje się też z ryżem