jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Łosoś w piórach i anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łosoś wędzony w piórach makaronu Mamma Mia otulonych aromatycznym sosem z anchois - proste, szybkie i niezwykle pyszne!

Łosoś w piórach i anchois Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łosoś w piórach i anchois

 

  • 250 g makaronu pióra Mamma Mia
  • 1 puszka anchois
  • 50 ml białego wytrawnego wina (lub wody)
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki groszku do dekoracji
  • kilka gałązek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Łosoś w piórach i anchois
Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. W czasie gdy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Szklimy cebulę na rozgrzanym w rondlu maśle. Siekamy większą część anchois, podlewamy winem i dusimy chwilę. Gdy alkohol odparuje wlewamy śmietankę. Dusimyna wolnym ogniu około 5 minut do chwili, aż fileciki się rozpadną a sos nabierze przyjemnego aromatu. Pieprzymy do smaku. Plastry łososia kroimy w centymetrowe paseczki. Mąkę mieszamy w małej ilości wody. Dolewamy mieszaninę powoli do sosu, by go zagęścić. Zestawiamy z ognia. Układamy makaron na talerzach, polewamy go sosem. Paski łososia zwijamy w rulony i układamy na piórach. Dekorujemy pozostałymi filecikami anchois pokrojonymi w cieniutkie paseczki,posypujemy groszkiem. Dekorujemy pióropuszami koperku oraz posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Łosoś w piórach i anchois
Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Szklimy cebulę na rozgrzanym w rondlu maśle.
Łosoś w piórach i anchois
Siekamy większą część anchois, dodajemy do cebuli podlewamy winem - dusimy chwilę.

Tagi:

makaron