Sposób przygotowania:
Łosoś w piórach i anchois
Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. W czasie gdy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Szklimy cebulę na rozgrzanym w rondlu maśle. Siekamy większą część anchois, podlewamy winem i dusimy chwilę. Gdy alkohol odparuje wlewamy śmietankę. Dusimyna wolnym ogniu około 5 minut do chwili, aż fileciki się rozpadną a sos nabierze przyjemnego aromatu. Pieprzymy do smaku. Plastry łososia kroimy w centymetrowe paseczki. Mąkę mieszamy w małej ilości wody. Dolewamy mieszaninę powoli do sosu, by go zagęścić. Zestawiamy z ognia. Układamy makaron na talerzach, polewamy go sosem. Paski łososia zwijamy w rulony i układamy na piórach. Dekorujemy pozostałymi filecikami anchois pokrojonymi w cieniutkie paseczki,posypujemy groszkiem. Dekorujemy pióropuszami koperku oraz posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.