Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Łosoś w sosie cytrynowo- koperkowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny filet z łososia zapieczony w słodko- kwaśnym sosie cytrynowo- koperkowym na bazie słodkiej śmietanki. Idealny i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

Łosoś w sosie cytrynowo- koperkowym

Składniki:

Łosoś w sosie cytrynowo- koperkowym

 

  • 500 g fileta z łososia
  • sol
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • Sos cytrynowo-koperkowy:
  • 3 łyżki masła 82%
  • sos z 1/2 cytry
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 pęczek kopru
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól
  • świeżo mielony, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie cytrynowo- koperkowym
Z łososia ostrym nożykiem odciąć skore, pokroić w paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sos cytrynowo-koperkowy:

W rondelku lub w głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać umyty, posiekany koperek. Po chwili wlać sok z cytryny oraz skórkę. Na koniec dodać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprze. Całość dokładnie wymieszać, pozostawić na gazie kolejne 2 min. Gotowym sosem polać łososia.

Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.