edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pulpety z brokułu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety z brokułu z dodatkiem sera żółtego to przepis idealny dla osób, które szukają alternatywy dla mięsnych pulpetów. Smakują wyśmienicie podawane same z sosem czosnkowym lub jako dodatek do dania obiadowego.

Pulpety z brokułu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z brokułu

 

  • 1 duży brokuł
  • 150 g sera żółtego np.: cheddar lub mozzarella
  • 3 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ cebuli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • Przeprawy: oregano, tymianek, papryka wędzona słodka, ostra, sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pulpety z brokułu
1. Brokuł wkładamy do gotującej wody i chwilkę gotujemy około 2-3 min.

2. Odcedzamy brokuł i następnie główkę brokułu siekamy drobno i przekładamy do dużej miski.

3. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i posiekaną cebulę.

4. Dosypujemy bułkę tartą oraz jajka.

5. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

6. Dodajemy przyprawy do smaku.

7. Wszystko dokładanie mieszamy w misce.

8. Masę formułujemy w kulki i przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy pulpety oliwą z oliwek.

9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

10. Podajemy z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu. 
Pulpety z brokułu
Posiekana główka brokułu na pieczone pulpety
Pulpety z brokułu
Start ser żółty na dużych oczkach na pulpety
Pulpety z brokułu
Jajka oraz bułka tarta dodana do masy na pulpety
Pulpety z brokułu
Uformowane pulpety w formie do pieczenia

Tagi:

danie