p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Łosoś w włoskim szpeku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Łosoś o aromacie boczku :))

Łosoś w włoskim szpeku

Składniki:

Łosoś w włoskim szpeku

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w włoskim szpeku
Filety łososia posypać koperkiem, rozmarynem i zawinąć w plastry szynki, następnie włożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do rozgrzanego do 190°C piekarnika, piec około 15 – 20 minut. W międzyczasie obrać kartofle, pociąć je i cebulę na cienkie plasterki, a seler naciowy na kostkę. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, włożyć ziemniaki i upiec, pod koniec pieczenia ziemniaków wsypać seler naciowy. Po prostu zrobić bratkartofle[#1] z selerem naciowym. Wszystko na talerze i... Smacznego :)) [#1] Na pdst. Wikipedii: Bratkartofle prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech i na Górnym Śląsku. Przygotowana z ugotowanych i pokrojonych na małe kawałki ziemniaków. Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem, spożywana najczęściej jesienią i zimą z kwaśnym mlekiem.