kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Łosoś z duszonymi warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, zdrowa ryba nie potrzebuje wielkiej oprawy żeby smakować wybornie. Towarzystwo duszonych warzyw korzeniowych z papryka i pomidorami fantastycznie komponuje się z delikatnym smakiem ryby.

Łosoś z duszonymi warzywami

Składniki:

Łosoś z duszonymi warzywami

podstawowe

 

  • warzywa:
  • 4 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti
  • sól, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Łosoś z duszonymi warzywami
Rybę kroimy na kawałki pożądanej wielkości i doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy w lodówce na 30 minut.

Warzywa:

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku podsmażamy na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekaną czerwoną paprykę a następnie starte warzywa korzeniowe. Podlewamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką.

Rybę smażymy na złoto z obu stron na maśle z oliwą z oliwek.

Serwujemy w towarzystwie duszonych warzyw.