Sposób przygotowania:
Łosoś z duszonymi warzywami
Rybę kroimy na kawałki pożądanej wielkości i doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy w lodówce na 30 minut.
Warzywa:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku podsmażamy na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekaną czerwoną paprykę a następnie starte warzywa korzeniowe. Podlewamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką.
Rybę smażymy na złoto z obu stron na maśle z oliwą z oliwek.
Serwujemy w towarzystwie duszonych warzyw.
Warzywa:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku podsmażamy na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekaną czerwoną paprykę a następnie starte warzywa korzeniowe. Podlewamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką.
Rybę smażymy na złoto z obu stron na maśle z oliwą z oliwek.
Serwujemy w towarzystwie duszonych warzyw.
SylaUla