Sposób przygotowania:
Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem
Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię na cieniutkie paseczki przypominające do złudzenia makaron tagiattele. Obieramy do momentu pestek, które rozgotowałyby się. Następnie gotujemy cukinię w lekko osolonej wodzie przed maksymalnie 2 minuty. Po wyjęciu z wrzątku wkładamy na chwilę do zimnje wody co sprawi, że cukiniowe płatki będą jędrne i nie stracą koloru. Następnie na patelni smazymy posiekane ząbki czosnku oraz listki bazylii dodając 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy. Pod koniec wrzucamy na patelnię również cukinię aby delikatnie przeszła smakiem ziół. Łososia nacieramy oliwą, suszoną bazylią, solą oraz papryką i zawijamy w folię aluminiową. następnie kładziemy na rozgrzaną patelnie i smażymy ok 15-20 minut. W ten sposób uzyskamy zdrowego łososia bez zbędnego tłuszczu, który bedzie soczysty. Następnie kilka listków bazylii miksujemy z oliwą tworząc proste pesto, które uwieńczy dzieło. Po przygotowaniu wszystkich składników układamy cukiniowe tagiattele a na nim łososia z odrobiną bazyliowego pesto. Podajemy z cząstkami