Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krokiety z pieczarkami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam krokiety marchewkowe z dodatkiem przyprawy curry, nadziewane pieczarkami i warzywami, były wyśmienite.

Krokiety z pieczarkami i warzywami

Składniki:

Krokiety z pieczarkami i warzywami

 

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 0,5 szkl mąki kukurydzianej
  • 0,5 szkl pure z marchewki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 ugotowanej marchewki
  • 10 dag kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju z aromatem masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Pozostałe składniki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami i warzywami

ETAP 1:

Krokiety z pieczarkami i warzywami
Z ugotowanej marchewki za pomocą blendera zrobić pure.

Ugotowaną marchewkę zmiksować na gładki krem.

ETAP 2:

Krokiety z pieczarkami i warzywami
Całe jajka wbić do naczynia i ubić z dodatkiem soli.

Do miski wbić jajka, dodać sól i zmiksować.

ETAP 3:

Krokiety z pieczarkami i warzywami
Przygotowane ciasto naleśnikowe pozostawić żeby odpoczęło.

Następnie wlać mleko, wodę, olej, dodać pure z marchewki, obie mąki, przyprawę curry i ponownie zmiksować. Odłożyć na pół godziny.

ETAP 4:

Krokiety z pieczarkami i warzywami
Z pieczarek, marchewki, cebuli i kapusty przygotować farsz.

Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Wsypać posiekaną kapustę i startą marchewkę, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5:

Krokiety z pieczarkami i warzywami

Z ciasta na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki, włożyć porcję farszu, zawinąć przeciwległe boki i zwinąć w rulonik.

ETAP 6:

Krokiety z pieczarkami i warzywami

Zanurzyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.