Sposób przygotowania:
Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami
Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy w pojemniku, szczelnie zamykamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy do miękkości na patelni grillowej lub w piekarniku. Kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy cebula zmięknie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażamy kilka minut. Następnie wsypujemy ryż oraz dokładamy resztę masła. Gdy się przesmaży i zmieni kolor na przezroczysty na patelnię wlewamy połowę bulionu. Od czasu do czasu mieszamy.
Gdy bulion wyparuje znów podlewamy (aż do wyczerpania). Gdy ryż będzie już miękki dokładamy grillowane mięso oraz posiekany szczypior. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayeńskim, kurkumą. Dusimy jeszcze kilka minut.
Dekorujemy natką pietruszki.
Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy cebula zmięknie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażamy kilka minut. Następnie wsypujemy ryż oraz dokładamy resztę masła. Gdy się przesmaży i zmieni kolor na przezroczysty na patelnię wlewamy połowę bulionu. Od czasu do czasu mieszamy.
Gdy bulion wyparuje znów podlewamy (aż do wyczerpania). Gdy ryż będzie już miękki dokładamy grillowane mięso oraz posiekany szczypior. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayeńskim, kurkumą. Dusimy jeszcze kilka minut.
Dekorujemy natką pietruszki.