Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1091]

Makaron z łososiem i brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron kokardki, pyszny łosoś, brokuły i wyrazisty sos ze śmietany i sera gorgonzola tworzą prosty i smaczny obiad.

Makaron z łososiem i brokułami

Składniki:

Makaron z łososiem i brokułami

 

Sposób przygotowania:

Makaron z łososiem i brokułami

ETAP 1:

Makaron z łososiem i brokułami
Łososia przyprawiamy, owijamy folią i pieczemy

Łososia pozbawiamy skórki i ości. Rybę nacieramy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Łososia owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.

Upieczonego łososia kroimy na kawałki.

ETAP 2:

Makaron z łososiem i brokułami
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok. 5 minut. Po ugotowaniu różyczki kroimy na mniejsze kawałki.
W międzyczasie gotujemy makaron.

ETAP 3:

Makaron z łososiem i brokułami
Przygotowujemy sos ze śmietany i sera gorgonzola

Przygotowujemy sos. Gorgonzolę kroimy na kawałki, umieszczamy w garnku, dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści.

ETAP 4:

Makaron z łososiem i brokułami
Sos doprawiamy do smaku, dodajemy do niego łososia i brokuły

Sos doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Do sosu dodajemy kawałki łososia o brokuły.

Sos łączymy z ugotowanym w międzyczasie i odcedzonym makaronem.

Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.