Sposób przygotowania:
Makaron z łososiem i brokułamiETAP 1:
Łososia pozbawiamy skórki i ości. Rybę nacieramy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Łososia owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.
Upieczonego łososia kroimy na kawałki.
ETAP 2:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok. 5 minut. Po ugotowaniu różyczki kroimy na mniejsze kawałki.
W międzyczasie gotujemy makaron.
ETAP 3:
Przygotowujemy sos. Gorgonzolę kroimy na kawałki, umieszczamy w garnku, dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści.
ETAP 4:
Sos doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Do sosu dodajemy kawałki łososia o brokuły.
Sos łączymy z ugotowanym w międzyczasie i odcedzonym makaronem.
Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.