bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Łowickie babeczki z czarnego spaghetti

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Połaczenie smaków które lubi moja corka, czyli krewetek i sosu slodko-kwaśnego.

Łowickie babeczki z czarnego spaghetti

Składniki:

Łowickie babeczki z czarnego spaghetti

 

  • duża garść makaronu spaghetti czarnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • 100 g żółtego startego sera
  • krewetki królewskie po 1 na babeczkę
  • sos słodko-kwaśny łowicz

Sposób przygotowania:

Łowickie babeczki z czarnego spaghetti
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, tak by był lekko twardy. Bardzo dokładnie odcedzić, wrzucić do miski, skropić łyżką oliwy, wymieszać.Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem, lekko roztrzepać widelcem, dodać 2 łyżki sosu łowicz. Dodać połowę sera startego na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dobrze wymieszać. Nasmarować oliwą małe foremki lub.fomrę do pieczenia mufinek. Widelcem nawijać makaron i włożyć do natłuszczonych foremek. W środek włożyć po krewetce. Wierzch posypać resztą startego sera (jesli masa jajeczna została to tez polac). Napełnione foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 20 minut. Wyjąć babeczki z foremek na talerz, polać dookoła sosem słodko-kwaśnym łowicz..