Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Netka napisał(a): Ja sie chcialam zapytac,czy jesli sie poda zrodlo z ktorego pochodzi przepis to mozna podac go w takiej formie w jakiej sie go znalazlo?Wlasnie wstawilam dwa przepisy ale teraz nie jestem pewna...Z gory dziekuje za infofmacje

Nie - nie można . To ,że podajesz stronę z której przepis jest to nie oznacza że możesz go wpisać jako swój . Tekst przepisu i zdjęcie potrawy są chronione Prawem Autorskim ( tekst i zdjęcie a nie pomysł zrobienia takiej potrawy ) . Możesz np zrobić łososia w lawendzie , ale nie wolno Ci skopiować np mojego przepisu i wstawić go jako swojego - nawet pisząc ,że przepis jest ze strony Gotujmy.pl .

Postaram się tym wszystkim którzy mają problem z tym punktem Regulaminu wyjaśnić to bardziej obrazowo . To działa tak :
Wyobraźcie sobie, że ktoś weźmie wasz rower - przyczepi do niego plakietkę ,, ten rower jest Kowalskiego który mieszka .....- zabrałem go bez pytania " i bedzie nim jeździł . Czy to że przykręcił taką tabliczkę zwalnia go od odpowiedzialności karnej za kradzież ? Nie .
I tak jest z tekstami i zdjęciami w internecie - to że są ogólnie dostępne nie znaczy że nie są czyjąś własnością .Możemy je czytać, oglądać , słuchać, nawet sobie przedrukować ale nie możemy takiego tekstu czy zdjęcia zapisać gdzie indziej jako swojego .
Wstawiamy tylko przepisy swojego autorstwa ( jeśli gotujesz pomidorową ściśle wg cudzego przepisu to jej nie wstawiasz - jeśli dodajesz do niej np bazylię , doprawiasz trochę inaczej to wstawiasz - pod warunkiem ,że samodzielnie spisujesz ilość składników ( bo przecież wiesz co i ile wkładasz do garnka ) i spiszesz to jak potrawę robisz .Bo o to tu w tym wszystkim chodzi - by tekst który wstawisz był stworzony przez Ciebie .

Wystarczy gotując coś po prostu zapisać sobie co się do potrawy dodawało- a potem to opisać - to na prawdę bardzo proste - nie trzeba sie posługiwać cudzym tekstem .
Przepis który wstawiamy nie jest informacją co gotujemy - to można zrobić na foru pisząc ,, zrobiłam kotlety wg przepisu ( podać link ) i dodać swoje zdjęcie - tylko nasza autorska wersja jakiejś potrawy .

Odp: Tanio- oszczędnie - nie znaczy biednie

Dodałam następny przepis z cyklu oszczędnościowych ,, Oszczędny krupnik z fasolą :,,
Jeśli na drugi dzień wykorzystamy mięso z zupy do zrobienia np krokietów lub pierogów ( dodając podsmażonej cebulki , obgotowanej kiszonej kapusty ) to wyjdą nam 2 obiady na 4 osoby . Koszt takiej porcji to 1,5-2 zł. Zupa gotuje się sama - a pierogi z parzonego ciasta lub krokiety ( naleśniki ) też do skomplikowanych nie należą .
Ogłosiłam sobie przedświąteczne oszczędności bo ,, rozbisurmaniłam ,, się ostatnio - trzeba odświeżyć trochę kryzysowych pomysłów bo już totalnie idę na łatwiznę - piers z kurczaka, schab albo łosoś na okrągło . Chce się czegoś innego.

Tanio- oszczędnie - nie znaczy biednie

Kiedyś był podobny ,,kryzysowy " wątek- ale jakoś nie mogę go odszukać . Często widzę, jak młodzi ludzie borykają się z zaplanowaniem zakupów i przepłacają bo nie wiedzą jak podzielić mieso lub co z jakiego mięsa można zrobić .
Postanowiłam zacząć ten temat bo może komuś się te moje obserwacje przydadzą .Zresztą nie tylko moje- bo myślę , że inni też się dołączą z radami jak nie marnować żywności - jak oszczędnie robić dobre posiłki

Zaczynam od kurczaka . Moje wyliczenia dotyczą 2 osób bo na tyle gotuję ale każdy może sobie to przeliczyć .


Oszczędzamy z kurczakiem :
.
Od lat kupuję kurczaki w całości ( najczęściej 2 na raz ) - ważą po ok 1,4 kg - płacę ok 10 zł za 1sztukę - czyli 20 zł za oba .

Dzielę na porcje obiadowe na 2 osoby w ten sposób :

1) ----2 całe filety z piersi , wycięte bez skóry i kości ,wyrównane ( okrawki i ,,polędwiczki " odkładam )- są na grillową patelnię , w sos itp. -----1 obiad

2-3) --2 filety z piersi , wycięte bez skóry i kości , przecięte każdy na na 2 kawałki ( razem 4 ) na sznycelki panierowane ( okrawki i polędwiczki odkładam )----2 obiady

4-5) --4 sztuki udek - dobrze obcięte bez luźnej skóry ----2 obiady

6) --- zmielone ,,polędwiczki " od piersi i okraweczki czystego mięsa od formowania sznycli i filetów ----- 1 obiad

7-8 )--2 korpusy na zupę ------2 obiady ( mięso obrać i odłożyć ) - jeśli zupa nie wystarczy to dorobić coś jarskiego typu jabłka w cieście , ryż na słodko

9)-----mięso obrane z kręgosłupów zmielić i zrobić z niego farsz do pierogów, naleśników , krokietów lub zapiekanki ----- 1 obiad

Wychodzi 9 obiadów . Wydałam 20 zł : 9 = 2,2 zł . Oczywiście dochodzą inne produkty by zrobić obiad ale w sumie uważam , że mięso na obiad za 1,10 zł na osobę to nie jest dużo .

Polecam wszystkim tą metodę - kupując udka czy piersi przepłacamy.

Acha- zupy na 1 korpusie spokojnie można ugotować na 4 porcje ( jeśli są to zupy treściwe - trzeba tylko dać odpowiednio warzyw i przypraw )

Odp: Jaki toster wybrać?

daniel44 napisał(a): Mój toster zakończył żywot i mimo, że służył mi wiele lat, muszę kupić nowy. Wiem, że zakres cenowy jak i możliwości dostępnych urządzeń są bardzo szerokie. Pytałem wśród fanów tosterów www.mforum.pl/topic/11696-toster jednak nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Który model możecie mi poradzić. Dodam, że maksymalnie mogę wydać 150 – 200 zł na te urządzenie.

Najlepiej taki - przkro mi ceny nie podam bo wygrałam w konkursie + ale jest boski

Odp: Chwalimy się;

Tit- natychmiast zmieniaj zdęcie profilowe - ja chcę ,, Wiewióreczkę ,, obejrzeć .Czemu ja mam taką denna kablówkę ? Daj znać gdzie w necie będzie . Ale córcia musi być dumna . A na szpilkach 11 cm to nigdy w życiu nie chodziłam . Kurcze to teraz na Sylwestra to na ekstra bal proszę sie wybrać .

Misiu- Ty lepiej powiedz gdzie taką deskę zdobyć ?

Tit - SMS - na stronę to ,,obowiązek moralno- towarzyski " ( hi ) -dawaj ten numer - 2 głosy oddam ( a co- niech Mama nie myśli , że się wykręci .

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

marietta napisał(a): Czy trzeba ponownie edytować profil?

A czemu Coś mi umknęło - nic o tym nie wiem .

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

misia53 napisał(a): Dlaczego jestem ciągle na online, chociaż się wyloguję? Nie chcę tak , bo niektórzy pomyślą ,ze ze mną coś nie tak.

Misiu- to chyba pokazuje jeszcze jakiś czas po wylogowaniu że się jest - kiedyś też tak miałam ale jak tu napisałaś to pewnie ktoś z Adminów odpisze .Ja np mam włączoną stronę ( i kilka innych cały czas ) żeby nie musieć się logować na okrągło. Jak laptop jest włączony to mam podgląd na to co mnie interesuje - jak kończę i zamykam to wylogowuję się wszędzie . Prawdę mówiąc nie sprawdzam kto jest aktywny a kto nie - mam coś napisać do kogoś to piszę- odczyta to odpowie

Odp: Chwalimy się;

No to ja się też chwalę - przyszły książki i film .Jest co czytać i ogladać .Pięknie dziękuję .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Sznycle z piersi kurczaka doprawiane lawendą (,,Nuta lawendy w sznycelkach z drobiu :,,) + Koperkowy ryż na bulionie

Odp: Za co lubimy GOTUJMY?

Za to ,że w odróżnieniu od innych stron nie toleruje się tu chamstwa , dokuczania , kopiarstwa i plagiatów . Wiem ,że każda strona ma to zapisane w Regulaminie ale raczej nikt się do tego nie stosuje . A ja jestem rygorystka pod tym względem - co cudze to święte . Podoba mi się to ,że jak nie mam ochoty to sobie dłuższy czas milczę . Jak mam ochotę to się odzywam . Że każdy może udzielać się w wątkach które mu odpowiadają ( nie znam się na działce to milczę ).Że rozmowy na forum są normalne ( wiem czasem ktoś się wyłamie ale to mija ) - nie ma tych pyskówek jakich pełno na innych stronach .
Podoba mi się , że zebrało się tu grono osób które autentycznie pasjonują się gotowaniem , że ponawiązywaliśmy znajomości prywatne , że się lubimy .

Nie ukrywam ,że tak jak inni bywam na innych stronach z różnych powodów ( konkursy , znajomi, ciekawość , nagrody ) - ale tu jest mój ,, dom ,, i to lubię .