Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Troll na forum!!!



Heniu - masz u mnie dużą kawę - dokładam się do fundowania nagrody dla klonów .
A tak poważnie to zaczynam mieć dość - może by jednak coś sensownego z nimi zrobić
Chyba zacznę wznosić błagania na klęczkach do Włascicieli o zainteresowanie się tą listą ,, uprzyjemniaczy " życia na stronie

Odp: co dzisiaj na obiad?

Zimno- wiatr - jesienna plucha .Moze ktoś ma ochotę na zupkę ogórkową ?

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie

Babciagramolka napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Kochani

Pewnie już zauważyjiście że mamy problem .Od jakiegoś tygodnia ,, wyroiła ,,nam się
silna grupa dokuczaczy .Najpierw -,, lobby greckie " :
Pani Barbara...
Sandra
Szczurek ) ,
Alexa34,
kołogospodyńwiejskich ,
Luchu007 -
depplbuahahaha ( cudownie wykluty z Lechu007)
x345 kontynuacja Lechu007 ( te same przepisy tyle że bez zdjęć )
Król33 ,
Pani Zima
Przysmak
alex111
Babuszka

Ponieważ stało się to już bardzo irytujące i dotyka wielu użytkowników mam propozycję - zgłaszajcie tu lub do mnie linki swoich przepisów pod którymi ktoś z tego grona napisał coś niekulturalnie, wstawiał hurtowo niskie oceny lub zwyczajnie złośliwie się wymądrzał. Spróbujemy to jakoś opanować - bo tak na wyrywki to nikt z nas nie ma obrazu całosci .

Szkoda że ktoś czuje się tak niedowartosciowany że musi podbudowywać własne ego dokuczjąc innym. '

Acha - jeśli dostajecie głupie wpisy na PW ( prywatne wiadomości ) to nie odpowiadajcie - dajcie znać ) .

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję , że poradzimy sobie z tą plagą na spokojnie .Miłego dnia



Odnawiam listę- żebyśmy byli na bierząco- własnie pojawiła się Babuszka - to dopisałam do listy .Cudownie Zobaczcie ile kont na stronie przybyło. Moderatorzy powinni specjalną nagrodę ustanowić za podnoszenie ogladalności strony .A i użytkownicy na tym zyskują - słuchajcie kazdy taki komentarz czy ocena to slad w Googlach- wiecie jacy popularni będziecie . Dzisiaj Zewa zgarnia zaszczyty . Brawo Ewciu - widzę, ze ostra konkurencja o tytuł Prezesa Kluby Zjedynkowanych będzie



Nie wiem co się dzieje - Lechu007 znów wraca - był już depplbuahahaha - teraz wstawia te same przepisy ( tyle że bez zdjęć ) jako x345 - uważajcie

Wyciągam wątek na wierzch zeby wszyscy widzieli



Weryfikacja : Pani Zima i Przysmak sypią słodkimi komentarzami aż miło .
Szczurek nie wytrzymał i znów ,,jazgocze "


:

D

Odnawiam listę ,, szkodników " , zeby przypadkiem nie umknęło , kto jest kim.
Ostatnio mamy odnowienie aktywności Pani Zima i Przysmak - kogoś wyraźnie bawi dokuczanie innym .

Miłego wieczoru

Odp: Tanio- oszczędnie - nie znaczy biednie

Z pomysłów kryzysowych jeszcze Prababci . mięsko obrane z kość z zupy ( garść ) + usmażone na złoto 2 cebule + ugotowane 10 dak kaszy jęczmiennej ( teraz 1 woreczek ) - sól i pieprz + jakaś zielenina ( co jest w domu , koper, natka pietruszki - jak nie ma to trudno ) .Zmielić mięsko , ugotować kaszę .Zmieszać wszystko - doprawić . Zrobić parzone ciasto pierogowe ( bez jajka ) .Robić duże pierogi z dość grubego ciasta .
Wychodzą fantastycznie delikatne , w zasadzie za pół darmo - bo kasza i cebula grosze kosztują - mąka też - mięso od kości też jest przy okazji .Czyli niejako przy okazji można spokojnie za ok 3 zł zrobić obiad na 3-4 osoby .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Naszło mnie na ,,chińszczyznę " ale nietypową
-Wieprzowina zza ,, chińskiego muru ,, :

Znane- nie znane :

Tak sobie pomyślałam że przydał by się taki post . Czesto używamy jakichś produktów, owoców, warzyw , przypraw których inni nie znają . Proponuję by w sytuacji gdy mamy możliwość pokazać to o co nas inni pytają wstawiac tu zdjecia , uwagi i parę słów o czymś takim .
Zaczynam zdjeciami granatów ( użyłam do surówki z kapusty pekińskiej ).Jeden mi sie ,, pałęta " jeszcze po kuchni . Okazał się trochę mało dojrzały - te najlepsze mają miąższ czerwony z domieszką lekkiego fioletu .Chyba go po prostu wycisnę .

Odp: Znane- nie znane :

Miód kasztanowy :
Ostatnio kupuję różne miody z serii ,, Miody świata " . Nie wiem czy znacie taki miód kasztanowy ?
Z tego co wyczytałam .
( cytuję za http://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Produkty/Miód_kasztanowy ) :
,,.... Miód kasztanowy pochodzi z nektaru i spadzi kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum) i kasztana jadalnego (Castanea sativa). Tradycyjnym rejonem produkcji miodu maronowego są Włochy i Francja. Niewielkie ilości są produkowane na południu Niemiec....."
,,.... Smak miodu kasztanowego z kasztanowca i kasztana jest specyficznie słodko-gorzki, a barwa intensywnie ciemnobrunatna. Podobnie jak miód akacjowy i miody spadziowe krystalizuje powoli. Miód kasztanowy ma niezwykle wysoką przewodność elektryczną wynoszącą ponad 1000 μs/cm.1)
Spożywanie miodu kasztanowego prawdopodobnie poprawia funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego....."
Miód jest ciemny , lekko gorzkawy - ma fantastyczny smak .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Zupka rybna - taka prawie prawdziwa ,, ucha ". Ostatnio kupiłam kilka gatunków świeżych ryb . Wycięłam filety do smażenia i zostały mi głowy, i kręgosłupy .Dołozyłam czystego mieska i mam zupkę- pycha .

Odp: Tu zgłaszamy problemy

Witam !
A ja bym spróbowała wyjaśnić to tak . Działa sobie strona kulinarna . Wyrabia sobie markę. Właściciele ponoszą koszty z tego tytułu.
Ktoś wpada przypadkiem na stronę. Zakłada konto .Nawet dodaje klika przepisów, pisze parę postów , komentarzy , A potem z jakiegoś powodu mu się odwidzi i chce odejść - już i teraz - najlepiej zrobić samemu klik i już . A co się dzieje po takim klik ? Ktoś inny szuka czegoś w Google np przepisu na kurczaka .Wyskakują mu setki przepisów , a między nimi ten wstawiony przez osobę która zlikwidowała konto - ktoś klika na link i pokazuje się błąd . Potem szuka ten ktoś czegoś innego- i znów błąd .Jak to wpływa na wizerunek strony ?
Luna19 ma rację - warto zastanowić się przy zakładaniu konta czy na pewno chcemy mieć swój profil na tym profilu - czy nam się on podoba ? .A jak już z jakiegoś powodu nam się znudzi i chcemy zniknąć ze strony to możemy prosić Moderatorów o zlikwidowanie konta - ale nie koniecznie musi się tak stać. W Regulaminie jest wyraźnie zapisane , że wstawiając przepisy przekazujemy je w użytkowanie na nieokreślony czas .I nie chodzi tu o to , że strona raptem zacznie ,, sprzedawać " naszą twórczość do gazet itp ( bez przesady ) - tu akurat obowiązuje Prawo Autorskie . Moderator może z uzasadnionych powodów zablokować profil użytkownika - ale usunięćie go musi być przeanalizowane z punktu widzenia i9nteresów strony .

Dyskusje na ten temat juz nie raz się tu toczyły i rozumiem , że czasem trudno zrozumieć , że My jesteśmy tu tylko gośćmi - miłymi i pożądanymi jeśli zachowujemy się grzecznie i przyzwoicie - lub nieporządanymi jeśli psujemy wizerunek i atmosferę na stronie .
Pewnie , że właściciel strony ma z racji naszego pobytu tutaj jakies profity ( w końcu nie jest instytucją charytatywną )- ale stara się nam to zrekompemnsować to pozwalając prezentować swój dorobek , ,,chwalić się " , nawiązywać znajomości, organizując konkursy , tworzac społeczność w której sie dobrze czujemy , opłacając informatyków , szukajac sponsorów itp .
Miło jeśli nasze wyobrażenie działania strony własciciela i nasze są zbieżne . A co jesli nie ? To poprostu odchodzimy .Przestajemy sie na stronie udzielać i już .
Jedne strony pozwalaja na samodzielną likwidacje konta - inne nie - trudno specyfika strony .Można poprosić Moderatora by to zrobił i cierpliwie poczekać - bo to nie jest priorytet w działalnosci strony .

Bo warto cały czas pamiętać - My tu jesteśmy tylko gośćmi - bardzo miłymi ( czasem do czasu ) ale tylko gośćmi .I nie jest to ani obraźliwe ani dziwne - sami na taki Regulamin sie zgadzamy podpisując go przed założeniem konta .

I muszę sie przyznać do czegoś - jak zaczynałam swoją przygodę z internetem to też tak miałam- zakładałam gdfzieś konto , sprawdzałam, potem albo mi się nie podobało , albo mi sie znudziło i odchodziłam- tam gdzie mogłam likwidowałam konto, jak nie to pisałam do Moderatora - czasem milikwidoweali. Potem zaczełam czytac Regulaminy i wyszło mi , ze nie mam racji. Bo nie można patrzeć tylko ze swojego punktu widzenia- trzeba się liczyć z innymi zdaniami i z czyimś interesem a przedewszystkim przeczytać dokładnie Regulamin strony ( forum ) na którą wchodzimy bo to jest umowa a warto wiedzieć na co i z kim się umawiamy.

Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

luna napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Zwariowany dzień- bieganina - zaklupy a na obiadek podsmażana kaszanka . Pyszna była .
U mnie kaszanka to rarytas, zajadam sie nia gdy jade do polskiego sklepu na zakupy.

Hi hi- u mnie też - co prawda wszędzie jest ale ,,szlaban " na nią w domu bo Mamie przy cukrzycy to raczej nie wskazana . Dziś wyprosiła - i co ciekawe to cukier po 2 godzinach był 96 ( cukrzycy wiedzą , że to bardzo dobry wynik ) - po serku bywał większy .Uciechę miałyśmy z niej straszną