Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś moja Mama obchodzi 77 urodziny. Zrobiłam jej na obiad chłodniczek - ze wszystkim co lubimy ( raki, suszone pomidory, cawiart Wasabi i czerwony, jajka, zielenina ).Takie chłodnikowe fusion- pyszny i pięknie wyglada. Teraz do lodówki na trochę - a potem obiadek.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Bahusku - chłodniczek z rakami ? Narobiłeś smaku- kupiłam akurat mięsko raków w słoiczku- będzie chłodnik. Tylko skorupek do faszerowania nie ma .Kto ma skorupki raków suszone na zbyciu - pilnie ?
A dziś kurczaczek z farszem a w zasadzie farsz z kurczakiem bo tak sobie synowa zażyczyła .Upiekłam w całości w rękawie na jutro , a dla nas po pó udka z wepchniętym pod skórę farszem przy okazji na dziś ( a co mam sie dwa razy narabiać ).
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Zapraszam na nowy smaczek kawy : miodowo-jaśminową . Delikatna - pachnąca .
A czemu przy kawie stoi miód do grilla przeczytajcie sobie w przepisie
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Kto ma ochotę na serniczki ? Dzisiaj z brzoskwiniami
Odp: Testowanie produktów DAFI rozpoczęte
Dzień drugi.
Dzbanek :- woda stoi już 24 godziny- czysta , bez osadu , smak bez zmian. Zrobiłam do picia z sokiem z cytryny, miodem i kostkami lodu = pycha.
Pojemnik próżniowy :
Wyjęłam na śniadanie parówkę i rzodkiewki- bez zmian- świeże , rzodkiewki jędrne , parówka pachnąca , bez nalotu , skórka sucha .Wyjęłam cytrynę- nie przekazała zapachu na pozostałe produkty.
Pomidor i druga parówka pozostają dalej
Włożyłam listek sałaty, kilka kulek winogrona, plasterek żółtego sera i paprykę.
Właśnie dowiedziałam się , ze podobny dzbanek filtrujący wodę używa na stałe moja córa w Anglii. Na takiej wodzie rozrabia dziecku mleko ( ma rocznego synka ) , starszemu robi napoje , gotuje zupy itd. Mówi , ze weszło jej już w krew - używeanie tylko takiej wody. Muszę się przyzwyczaić i po prostu do wszystkiego lac wodę z dzbanka .
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Kupiłam sobie dziś blachę do ciasta - blacha jak blacha ale doskonały pomysł z nakładka na blachę- taka zamykana na klamerki pokrywa w dodatku z rączkami. Będzie można zostawić ciasto na blaszce , przykryć i przenieść w inne miejsce wygodnie. ( tak samo np kanapki itp.Tania nie była ( coś koło 55 zł ) - ale fajna.
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Dziewczyny- jak dojde do siebie to już się biorę za robotę i posprawdzam. Zakręcona jestem jak kołowrotek. Pojechałam po dodatkowe foremki do tych mini serniczków a wróciłam z 4 torbami - ledwo żyję ( kurcze w klapkach na oczach mam chodzić czy co ? Ale za to zakupy bomba ( potem zrobioę zdjęcie blachy do ciasta z pokrywką i rączkami do noszenia- cudo ).
Tak ze = proszę o wyrozumiałość - dziś wszystko opóźnione przez te moje wędrówki.
Melduję , ze już doszłam do ładu.
Przepis zgłoszone przez Was sprawdziłam- miałyście rację =Ban.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Rybna cebulowa z tajskim smakiem
Odp: oto mój pomysł na kolację
- Forum: co na kolację ?
Szybka sałatka z parówką .
Odp: Szkoła gotowania
- Forum: Szkoła gotowania
Zacznę od przyznania się do ,, winy " - nie używam Winiar na co dzień .Nie dla tego bym nie lubiła akurat tej marki ale po prostu z przyzwyczajenia .U mnie w domu od zawsze używało się .... no po prostu innej marki ( ci co znają moje przepisy wiedzą jakiej bo maniacko jej używam ) . Z tym większym zainteresowaniem zaczęłam przegladać Szkołę gotowania . Tak na pierwsze podejście- pomysł super .Początkującym na pewno wiele pomoże. Z uwag pierwszych - fajnie że jest mowa o wielorakości rodzajów makaronów ( bo z tym u nas krucho ) - jedno co zauważyłam - mowa jest tylko o kilku podstawowych rodzajach w dodatku nazywając je tylko nazwami polskimi - a są one znane w świecie raczej pod nazwami włoskimi .Warto by przyjąć zasadę , że jeśl robimy typowo polską potrawę np makaron wstążki ze śmietaną i truskawkami to mówimy o tym makaronie wstążki - ale jeśli już robimy go z pesto to piszmy już Tagliatelle z pesto bo to włoska potrawa .
Bardzo ciekawie zrobiony wstęp z kurczakiem w roli głównej
Trochę rozczarowuje temat pierogów . Błędne moim zdaniem założenie , ze Polska jest Mekka pierogów .W porównaniu z innymi krajami nasza oferta pierogowa wcale nie jest największa i najbardziej interesująca . Warto by wspomnieć o innych rodzajach ciast na pierogi ( parzone, barwione, z razowej mąki , ryżowe ) , oraz o pierogach pieczonych, smażonych itp itd.
Ale rozumiem , ze są to początki i Szkoła Gotowania będzie się rozwijać.
A teraz deklaracja- jak już mamy Winiary na stronie to zobowiązuję sie do sprawdzenia ich produktów . Ocenię obiektywnie. Kto wie - może niesłusznie się upieram przy swoich przyzwyczajeniach