Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Testowanie produktów DAFI rozpoczęte
Cd Dzień 1 :
Pojemnik próżniowy do żywności .
Włozyłam produkty różnych rodzajów.
-wędlinę o krótkim okresie przydatnosci do spożycia czyli parówkę
-pomidora
-rzodkiewki - które szybko przestają być jędrne
- mocno pachnącą cytrynę
Ciekawa jestem zarówno tego jak po 24/48,/72 godzinach czyli na drugi, trzeci i czwarty dzień będa wyglądały poszczególne produkty ale i tego czy nie przejdą swoimi zapachami.
Zamknęłam pojemnik- wstawiłam do lodówki i czekam - jutro zajrzę pierwszy raz .Tymczasem tak to wyglądało.
Odp: Testowanie produktów DAFI rozpoczęte
Wczoraj dotarły pojemnik i dzbanek do mnie. Pierwsze wrażenie ? Po prostu estetyczne.
Umyłam, przpuściłam wodę przez dzbanek 2 razy tak jak to zalecono w opisie .i wylałam .Przefiltrowałam pierwszą wodę i wlałam ją w kostkarkę do lodu.Resztę testów odłożyłam na dziś .
Dzień 1 :
Dzbanek : Nalałam wody- nie minęło 5 minut i przefiltrowana była gotowa do picia .Bez smaku, czysta, porównała bym smakowo do delikatnej nie gazowanej mineralnej. Nalewam do szklanki i zostawiam na 3 godziny . Smak bez zmian- brak osadu na dmie. Po 5 godzinach dodałam lód zrobiony z tej wody i plasterek cytryny- doskonała w smaku , zimna .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Mięso od szynki w sosie z zielonym pieprzem i trawą cytrynową .Użyłam jako bazy ,,Sos do pieczeni z zielonym pieprzem " Knorra .
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Tak mi te mini serniczki podpasowały, że dziś powtórka - na ciemnym spodzie i z borówką amerykańską -PYCHA
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Żartuj sobie Bahusku- żartuj - a prawda jest taka że sygnał popłynął wyraźny - użytkownicy i Redakcja strony nie chcą mieć nic doczynienia z osobami nie przestrzegającymi Prawa Autorskiego i Regulaminu strony . Czyli zero tolerancji dla nieuczciwości . Brawo . Może wspólnymi siłami i ku zadowoleniu wszystkich będziemy użytkownikami Portalu któremu nie jest wszystko jedno czy przepisy które się tu pojawiają są kradzione innym czy nie ( bo tak to trzeba nazywać ) . Zobaczycie - w necie jest wiele osób które pasjonują się gotowaniem , które lubią wymieniać się doswiadczeniem, które lubią rywalizować między sobą , odkrywać nowinki, Lubią to wszystko i szukają miejsca gdzie mogą to robić spokojnie , bez wzajemnego ,, podgryzania " , bez oszustwa .Gdzie będą mogli się nawzajem inspirować .Gdzie będzie miło i sympatycznie .
Ja od początku uważałam , że takim miejscem może być Ta strona - i tak się staje .Cieszę się z tego bardzo.
Nie mam satysfakcji z wyszukiwania i usuwania plagiatów .Jest mi przykro gdy muszę komuś wyjaśniać , że myli się uważając , że jak coś jest zamieszczone w necie to już jest własnością wszystkich i że muszę Mu zablokować przepis . I wierzcie mi , ze wiele osób na prawdę nie wiedziało , ze tak nie wolno. Przyjmują to do wiadomosci- sami zgłaszaja się z prośbą o zablokowanie niektórych swoich przepisób by mieć czyste konto - i to jest najprzyjemniejszy moment bo wiem wtedy ,że to po prostu ktoś kto się pomylił .
Oczywiście są tacy jak Kiwi - od zawsze wiedzieliśmy , ze kopiuje tylko nikt nie wyłapał skąd - udało się to Caroline1983- trafiła książkę z której kopiowała .Trafimy i inne .Ważne , że nareszcie możemy powiedzieć o sobie , że to My mieliśmy rację - warto być uczciwym - to na dłuższą metę bardziej się opłaca . Można spokojnie byc na stronie wśród miłych ludzi o tych samych zainteresowaniach wiedzac , że mamy znajomych którzy są nam przyjaźni .
Zobaczcie jak wspaniale miedzy sobą tu działamy - jeden drugiemu podpowiada gdzie jest konkurs, co gdzie ciekawego mozna kupić ( o bliższych znajomościach które wychodza po za stronę już nie wspominam ) .
Gratuluję wszystkim którzy z takim zaangażowaniem pracują na dobre imię tej strony -
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A u mnie ,, Duś " .A jak chcecie się dowiedzieć co to za twór to zapraszam do przepisu ( Duś wg Buni )
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Tit - ide świętować - hip hip hura
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Z grilli to ja tylko elektryczny ( hi hi ) bo taki mi się mieści w kuchni ( wielkości tostera ) - ogrodu nie posiadam to chodzę na proszonego. Trzymam kciuki- nie denerwuj się - wszystko bedzie ok.
Odp: Odp: Chyba jestem lesbijką....:(
- Forum: Chyba jestem lesbijką....:(
Tit napisał(a): Buniu - w jakim upale? u nas deszcz deszczem pogania....Ja dopiero dwa grille zaliczyłam w tym roku i buuu niespodziewany koniec lata.
Zamieniamy się ? U mnie popadało 2 dni i znów upał .Syn tez narzeka ze jeszcze urlop a tu deszcz- tyle , ze on ucieka za Warszawę na motorze . Przyjedx do Szczecina na słoneczko- posiedzisz na balkonie- herbatke Ci zrobię albo granitę - pies cie poliże ( bo przyjaciel całego świata ) - co Ty na to ?
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Przypomniał mi się przepis na krokiety robione w waflach .Dziś zrobiłam z farszem takim jak do ruskich pierogów .Zupełnie nie potrzebnie podgrzałam do nich sos grzybowy - został bo tłumił smak krokietów .Do innych farszy pewnie będzie pasował- z ruskim proponuję podawać same , najwyżej z sałatą .