Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
Przed gotowaniem ryż albo kaszę bardzo dokładnie płuczę w kilkukrotnie zmienianej zimnej wodzie po to by usunąć z nich wszystkie zanieczyszczenia i by po ugotowaniu były sypkie .Dobrze odsączam . W garnku w którym gotuję wszelkie kasze i ryże ( o grubym dnie ) rozgrzewam 2-3 łyżki oleju ( sklarowanego masła lub mieszanki tych tłuszczy ) .Jeśli ryż lub kasza mają być czymś dodatkowo aromatyzowane to na tłuszczu podsmażam aromatyzer ( np gwiazdkę badianu - anyżu gwiaździstego lub , trawę cytrynową , lub cos innego ) .Wyjmuję .Na tłuszcz wrzucam ryż i smażę go mieszając . Zalewam bulionem ( warzywnym , drobiowym , wołowym , rybnym , wywarem grzybowym ) w proporcji 1:3 ( 1 szklanka ryżu do 3 szklanek wody ) i gotuję na małym gazie aż wchłonie wodę .
Potem są dwie drogi :
-odstawiam , zawijam w koc i chowam na minimum 1 godzinę w tapczan ( chodzi o to by był trzymany/a w cieple .)
-dodaję do ugotowanego ryżu/kaszy dodatki smakowe ( przyprawy, grzyby, warzywa , zieleninę ) i klarowane masło .Mieszam - duszę - doprawiam .
Tak ugotowane ryże /kasze stanowią doskonały dodatek do II dań albo są samodzielnymi daniami .
Podobnie można w wersji szybkiej gotować ryż/kaszę w woreczkach tzn- gotować woreczki na bulionie z kostki ( o smaku jaki nam potrzebny ) .
Biały ryż na sypko czysty - dwie wersje gotowania tak samo kaszę )
-wypłukany dobrze ryż gotować w dużej ilości osolonej wody a po ugotowaniu odcedzić
-wypłukany ryż zalać w proporcji 1:3 i gotować do wchłonięcia wody , zawinąć na godzinę w koc
Ryż kleisty do deserów lub podawania na słodko można gotować na mleku .
Ryż do gołąbków i faszerowania innych warzyw gotuję na pół miękko .
Robię jeszcze kasze tzw ,, zacierane " - wciera się po prostu w kaszę całe jajko tak by pokryło ziarenka kaszy dokładnie ( 1 jajko na ok 1,5-2 szklanki kaszy ) - rozkłada taka kaszę na tacce by białko obeschło , potem gotuje w osolonej wodzie ( czasem z dodatkiem śmietanki ) . Układa w naczyniu do zapiekania i zapieka w piekarniku .Jest doskonała do dań w sosach .Jest jeszcze wersja ze po wtarciu jajka w kaszę suszy sie ja w ogrzanym piekarniku , mieszając aż się dobrze wypraży i dopiero gotuje .
I jeszcze wszelkie odmiany polenty i tej z kaszy kukurydzianej i te tzw ,, kostki czy babki " - czyli po prostu kasza drobna ( kukurydziana , manna ) ugotowana az do rozklejenia na bardzo gęst - wylana w foremki lub po prostu na półmisek - wystudzona i pokrojona w kostkę .Taką kaszę można dodatkowo obsmażać na rumiano na patelni ( tzn te kostki , paski czy inne kształty masy kaszkowej )
Tyle podstawowych sposobów na ryże i kasze .
Odp: Co dzisiaj na drugie śniadanie??
Moje fascynacje japońskim Obento ( ,,Buni fascynacje Obento " )
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
No to ja też dokładam swoją . Książka jest przepiękna. Obiecuję sobie ,, ucztę " p[rzy czytaniu.
Odp: Testowanie produktów DAFI rozpoczęte
10.08-
Dzbanek :
Zrobiłam ,, Shake jaśminowo-bananowy " na bazie filtrowanej wody i z kostkami lodu z takiej wody. Od chwili kiedy używam cały czas wody filtrowanej ( do gotowania , napojów i we wszystkich celach kulinarnych ) mam wrażenie , że smaki potraw są bardziej wyraziste .Nie wiem czy wpływa na to czystość wody i brak zanieczyszczeń które mogły by wpływać na smak czy moje pozytywne nastawienie ? Zresztą nie ważne - ważne , że rezultat jest pozytywny.
Pojemnik próżniowy do żywności.
Trzy dni temu zamknęłam w pojemniku: Kaszankę, szczypior, pól pomidora, wędzone udko z kurczaka i plasterki sera do tostów .Po trzech dniach wszystko wygląda i pachnie jak w chwili kiedy wkładałam.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Czysta pomidorowa na smaku grzyboym z suszonymi pomidorami i paszteciki drożdżowe z grzybami ( ,, Czysta pomidorowa + " i ,,Paszteciki drożdżowe z grzybami ").
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
mamqa napisał(a): https://gotujmy.pl/szybkie-ciasto-z-orzechami,przepisy,66882.html
https://gotujmy.pl/orzechowiec,przepisy,66869.html
Jedno zdjęcie do dwóch przepisów jednej użytkowniczki.
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Napisałam do autorki z prośbą o edytowanie .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A ja dziś odpoczywałam .Miałam zamrożoną jarzynową to zrobiłam z niej mix a do tego kołduny z mięsem z zupy ( kurczak ) które też kiedyś zrobiłam . Tylko podgrzać i zupkę bzzz w makakserze .
Odp: Prawo Autorskie
- Forum: Prawo Autorskie
Jeszcze raz - Pani Małgosiu- może Pani gotować wg przepisu z książki, gazety , internetu.- bo po to są . Może go Pani sobie wydrukować. Może go Pani podać Cioci - ale nie może go pani przepisać słowo w słowo i wstawić jako swój bo ten tekst ( nie pomysł na danie ) jest czyjąś własnością . Jeśli gotujemy ściśle wg cudzego przepisu to możemy go wpisać na forum ( biorąc w cudzysłów jak każdy cytat ) podając źródło tzn autora i miejsce z którego pochodzi , ale nie możemy wstawić go jako nasz przepis. Proszę zobaczyć co pisałam wyżej o gotowaniu wg cudzego pomysłu.
To że znamy fantastyczny przepis nie znaczy że po to by się nim podzielić musimy się podawać za jego autora. Przepis autorski ( a takie wstawiamy jako swoje ) to taki który spisujemy własnymi słowami i który prezentuje potrawę przez nas wymyśloną lub modyfikację znanej potrawy wg naszego pomysłu.
Prawo Autorskie
- Forum: Prawo Autorskie
W zwiazku z tym , że wiele osób ma wątpliwości co do zasad Prawa Autorskiego podaję link do strony na której jest zamieszczony cały teks i kilka paragrafów , które są najistotniejsze . Moze ktoś po przeczytaniu tego zastanowi się nad tym czy warto kopiować cudzą pracę .
http://krzysztof.microchip.net.pl/fotolog/prawo-autorskie.htm
,,,....
USTAWA
z dnia 4 lutego 1994 r.
o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Rozdział 1
Przedmiot prawa autorskiego
Art. 1.
1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o
indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od
wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:
1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie,
publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe),
2) plastyczne,
3) fotograficzne,
4) lutnicze,
5) wzornictwa przemysłowego,
6) architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne,
7) muzyczne i słowno-muzyczne,
8) sceniczne, sceniczno-muzyczne, choreograficzne i pantomimiczne,
9) audiowizualne (w tym wizualne i audialne).
3. Utwór jest przedmiotem prawa autorskiego od chwili ustalenia, chociażby
miał postać nie ukończoną.
4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.
Art. 2.
1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka,
adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa
do utworu pierwotnego.
2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy
utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe
do utworu pierwotnego wygasły.
3. Twórca utworu pierwotnego może cofnąć zezwolenie, jeżeli w ciągu pięciu
lat od jego udzielenia opracowanie nie zostało rozpowszechnione. Wypłacone
twórcy wynagrodzenie nie podlega zwrotowi.
4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji
cudzym utworem.
5. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego.
.........
...,, Art. 26.
Wolno w sprawozdaniach o aktualnych wydarzeniach przytaczać fragmenty
utworów udostępnianych podczas tych wydarzeń, jednakże w granicach uzasadnionych
celem informacji...."
..... Rozdział 8
Ochrona autorskich praw osobistych
Art. 78.
1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem,
może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia
może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła
czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby
złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie
było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną
tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy
- zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany
przez twórcę cel społeczny...."
,,.... Rozdział 14
Odpowiedzialność karna
Art. 115.
1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa
całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności
albo grzywny.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub
pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania,
artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne
wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.
3. Kto w celu uzyskania korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w
ust. 1 lub 2, narusza cudze prawo autorskie lub prawa pokrewne określone
w art. 16, 17, 18, 86, 94 ust. 2 i art. 97,
podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności
albo grzywny....."
Zamieszczone w Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83
Odp: Odp: Prawo Autorskie
- Forum: Prawo Autorskie
Bahus napisał(a): Poniżej to co znalazłem w nowym numerze "Angory" w dziale "prawnik radzi"
Prawa autorskie dzielą się na osobiste i majątkowe. Te pierwsze chronią więź twórcy z utworem nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
Z kolei autorskie prawa majątkowe, czyli prawa do korzystania z utworu i otrzymywania wynagrodzenia za to korzystanie, gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych;
2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość;
3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca - od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony - od daty jego ustalenia;
4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego - od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego.
( Tygodnik"ANGORA" nr 32 z 8 sierpnia 2010, strona 37)
Dokładnie.Masz rację . To art 16 i 17 Prawa autorskiego.
Ja tylko jednego nie rozumiem .Czemu ludzie tak bezmyślnie kopiują . Przecież nikt nie neguje i nie zabrania wzorowania się na przepisach innych .
Zobaczcie np to :
Bahus robi gulasz z fasolką szparagową i ja robię gulasz z fasolka szparagową .-
- Bahusa : Gulasz wieprzowy z fasolką
-mój : Lipcowy gulasz
Pomysł ten sam - przepisy zupełnie różne .Potrawy pewnie podobne ale inne . Jak by poszperał to jeszcze pewnie kilkadziesiąt zupełnie innych przepisów na gulasz z fasolka by znalazł w necie ( o książkach juz nie mówiąc ) .I o to chodzi .O to żebym zerknęła na Heni szczawiowy krupnik i zrobiła go po swojemu albo jak gotuję identycznie to po prostu nie wstawiała tego jako mojego autorstwa . To takie proste .