Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;

Pyza napisał(a): Bernika, nie bij!

podam link jak będę dokładnie wiedzieć
na pewno kanał kuchnia.tv i strona tej stacji, konkurs na inspiracje z grilla, zaczną pokazywać chyba 7 albo 8 sierpnia...

A ja nie mam Kuchni Tv - co mam zrobić - ja też chcę obejrzeć.

Odp: Odp: Mój pomysł na plagiatorów

Bahus napisał(a): Przyzwolenie na łamanie prawa, a żartowanie z "nadgorliwości" w jego przestrzeganiu, to dwie różne sprawy. Czy jeśli będę się śmiał ze sposobu złapania złodzieja przez policjanta np. na lasso, to będzie znaczyło że przyzwalam na kradzież? Wszelkie poczynania mające na celu ściganie przestępców są słuszne, ale muszą się kierować również pewną dozą zdrowego rozsądku.
Po raz drugi obiecuję, że już nie będę sobie z tych tematów żartował.


Odp: NA GORĄCO GOTUJMY.PL - CZYLI NASZ NEWSLETTER

Ciężko mi ocenić przydatność bo po prostu jestem na stronie po kilka razy dziennie i nowości czytam na bieżąco. Ale z przyjemnoscia otwieram jak sprawdzam pocztę bo moze mi cos umknęło. Podobają mi się graficznie .

Odp: Mój pomysł na plagiatorów

Bahus- to nie jest moje widzi mi się - i nie występuję w imieniu autora zdjecia czy przepisu- bo tu masz rację tylko autor może dochodzić swoich praw na drodze prawnej .Jest jedno ale - Regulamin wyraźnie mówi o tym , że nie wolno wstawiać zdjęć ani przepisów których nie jest się autorem .Ale nawet nie o to chodzi. Czy nigdy nie pomyślałeś o tym , że ludzie kopiują nie tylko Twoje czy moje przepisy ale i zawodówców ( widziałam już skopiowane zdjęcia Stryjkowskiego, przepisy Marty Gessler czy Kuronia ) .Z nieświadomości robią coś co może mieć dla nich konsekwencje prawne .Jeśli ja pomagając przy sprawdzaniu przepisów przed wstawieniem ( czy nie ma w nich wulgaryzmów, czy sa w dobrej kategorii, czy dobrze się zapisały , czy nie łamią Regulaminu strony ) świadomie przepuszczę taki przepis to powinnam się czuć współwinna złamania Regulaminu .Mało tego jeśli taki ktoś zostanie potencjalnie oskarżony o naruszenie dóbr własnych to ja mu to umożliwię . Czemu z takim uporem potępiasz działania służące przestrzeganiu prawa ? Tak jak Ty chętnie się zgadzam by moje przepisy zamieszczać na blogach czy w innych miejscach po zapytaniu mnie o zgodę , poinformowaniu mnie kto i gdziue chce to zrobić - jeśli chodzi o zdjęcia to zawsze można podac do nich link . Przeciez to takie proste - spytac autora i już - lub podac link. Po co przypisywać sobie autorstwo ?
Piszesz , ze na innych stronach zgłoszenia osób trzecich się ignoruje - no to wybacz to już jest współudział . Jak to ma być - ja zgłaszam np kradzież ( a tym jest skopiowanie cudzej pracy i przypisanie sobie ) - i słyszę - sorry ale nie zajmiemy się tym bo to nie twoja sprawa ? Gratuluję ! Jak Cię będą okradać ( nie koniecznie z przepisu ) to mam się odwrócić bo to nie mój portfel ?
Coś mi się wydaje , ze cały problem polega nie na tym czy uznajemy kopiowanie za nieuczciwość czy nie , a raczej na tym , że ,, przecież to tylko przepisy kulinarne " - takie nic , bzdet - nie poważne zajęcie .
To , ze na innych stronach toleruje się kopiarzy nie dziwi mnie specjalnie - wszak włascicielowi strony chodzi w zasadzie o ogladalność ( czyli ilość wejść na stronę ) - bo to daje zysk z reklam .Tak - taka jest prawda . I dla tego jestem pełna podziwu dla nowych właścicieli tej strony , że zgadzają sie na walkę z plagiatorami .Ilość przepisów na stronie mogła by przecież rosnąć lawinowo , a tak połowa odpada .Tyle , że strona wyrabia sobie dobra markę i to w ostatecznym rozrachunku na pewno przyniesie większe korzyści niż udawanie , że nie ma problemu. W kazdej dziedzinie postawienie na wysoki poziom bardziej się opłaca niż byle jakość .
Jest takie powiedzenie ( jak już cytujemy klasykę ), że,,... z kim przestajesz takim się stajesz ..." . Nie ma co równać w dół .Nakręcanie aktywności przepychankami na forum , plagiatami, pozornym luzem wcześniej czy później się zemści. Bo jestem święcie przekonana , że walka z plagiatami i piractwem rozpocznie się lawinowo ( bo w tym mieści się kopiowanie filmów, muzyki, książek itp itd - przepisy przy tym to pikuś ) .A wtedy wygrane będą strony , bloogi ,, czyste " - bo pozostałe mogą po prostu zniknąć .
Myślę , że ,, w bólach " ale wypracowujemy tu sobie sposób reagowania na kopiarzy taki by nie wprowadzać nerwowej atmosfery na stronie , a by nie byli bezkarni. Osoby które chcą biorą w tym udział- inni nie sa tym absorbowani- mogą się bawić spokojnie i nie jest to jak piszesz nadgorliwość ( a tym bardziej w zestawieniu słownym jakiego użyłeś ) - tylko aktywny udział w życiu strony i dbaniu o jej wizerunek .

Odp: Kulinarne Pogaduchy do Poduchy

Jedna Pani drugiej Pani powiedziała .... To ja Wam opowiem jak podsłuchiowałam w tramwaju .Kiedyś jechałam w tłoku i z koniecznosci słuchałam o czym osoby stojące obok rozmawiają .Ponieważ przebieg rozmowy był bardzo inspirujacy ,, bezczelnie " podsłuchiwałam .Panie zdawały sobie relację z pobytu na imieninach u trzeciej Pani i co było na stole . a była pyszna ryba z obrzoskwiniami i kiszonym ogórkiem .
Wpadłam do domu jak burza i złapałam za kartkę by zapisać myśl. A ze Panie nie były dokładne , tramwaj kolebał, nie wszystko zapamiętałam to potem rybkę robiłam na oko doprawiajac po swojemu i dopasowując składniki. Do dziś nie wiem na ile zapamiętałam to co słyszałam a na ile jest to swobodna interpretacja .
Tak powstał przepis ,, Rybka na pewno nie po grecku "

Odp: Mój pomysł na plagiatorów

Bahus- dobry żart tynfa wart- to aksjomat. Tyle że wysyłanie sprzecznych sygnałów w ważnych sprawach moze kogoś sprowadzić na manowce. Ja ( My ) piszemy o tym , że kopiowanie przepiusów i zdjęć jest naganne i sprzeczne z prawem i może doprowadzić do odpowiedzialności prawnej .Ty żartujesz z tego- wyszydzasz próby zapanowania nad nieuczciwością . Co w tym zabawnego że nie zgadzamy się na nieuczciwość?. Co nagannego w walce o uczciwość ?. Mamy udawać , ze nie widzimy złodzieja ( bo ktoś kto kopiuje cudzą pracę i podszywa się pod autora to po prostu złodziej ) .Czy jak pod blokiem komuś kradną samochód to też udajesz , ze nie widzisz ? Czy jak w autobusie widzisz, że ktoś komuś wyciąga portfel z kieszeni to odwracasz głowę ? Sorry - ale bagatelizowanie sprawy zachęca tylko do nieuczciwosci .
Przepraszam - ale wczoraj akurat mnie spotkało coś takiego na Facebooku. Ktoś skopiował moje zdjęcie kulinarne i przepis Misia53 i wstawił jako swoje na stronę Knorra . Rozgorzała dyskusja .I ktoś użył argumentu , że przecież to tylko przepis - o co chodzi ?- ( fakt głos był jednostkowy ) .
Otóż protestuję - to nie jest tylko przepis .To taki sam tekst jak każdy inny ( może mi się podobać lub nie ) i podlega ochronie prawnej - tak samo zdjęcia .

I stanowczo protestuję przeciw wszelkim próbom dewaluowania problemu przez obracanie ich w żart. Nie ze wszystkiego i nie zawsze wypada żartować . A uczciwość na pewno do tych tematów z których można sobie robić ,, jaja " nie należy . I tyle.

Odp: Twarde mięso w gulaszu

Zgadzam się z Caroline- czasem mięso jest nie do zdarcia . Podpowiadam- jak już trafi się taki kawałek i gulasz mimo wszystko jest twardy to proponuję przerobić go na sos mięsny. Po prostu odcedzić mieso, zmielic i wsadzić w sos. Będzie gęsty, smakowity sosik zamiast gulaszu.

Odp: co dzisiaj na obiad?

A ja testuję kamień do pieczenia pizzy .Zrobiłam 2 pizze z gotowego ciasta ,,Spód do pizzy - schłodzony "
-,,Pizza z Kamiennego Kręgu " - dla wnuków
-,,Pizza z Kamiennego Kręgu 2 " dla mnie i Mamy.
Upiekły się błyskawicznie . Nawet to kupne ciasto zrobiło się złociste i chrupkie. Wiem , ze to takie robienie na skróty , ale jak wiecie ja za wyrabianiem ciasta nie przepadam .

Odp: Mój pomysł na plagiatorów

Wieszcz był Litwin i pewnie dobrą kuchnię znał ( bo tamtejsza kuchnia to kwintesencaja smaków ) .A jak znał to i cenił . A jak cenił kuchnię to i kucharzy by cenił . A jak kucharzy cenił to ich pracę też .A jak ich pracę też to sprzeciwiał by się jej nieuprawnionemu wykorzystaniu. Ergo -Wieszcz Adam by był przeciw plagiatom ( ) .
Udał mi się wywód logiczny

Odp: Testowanie produktów DAFI rozpoczęte


Dzień szósty- 5.08
Dzbanek :
Spróbowałam, jak zmieni się smak herbaty jeśli zaparzę ją wodą filtrowaną .
( przepis na Five o*clock z owocową nutką + zdjęcie )
Pojemnik na żywność :
Wczoraj przyjechały wnuki i trzeba było uzupełnić zapasy. W pojemniku leżały od 6 dni : parówka i pomidor .
Ser żółty , sałata i winogrona - czwarty dzień.
Szynka i polędwica od wczoraj.
Wszystkie produkty miały się dobrze i zostały zjedzone na śniadanie .
Pomyślimy o czymś innym do przetestowania .