Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Wspóle gotowanie

A.B. - prosisz - masz

No to na chwilę obecną mamy taką sutuację :

1 kg posolonej , popieprzonej kolorowym pieprzem i natartej zmiażdżonym czosnkiem karkówki wkładamy do marynaty z czerwonego wina , liścia laurowego i ziela angielskiego .Dodajemy pokrojoną w ,, piórka " 1 cebulę .Wstawiamy do lodówki .
Suszone grzyby zalewamy na noc wodą .
Rano w nacięcia w karkówce wsadzamy śliwki .
Mięso wyjmujemy z marynaty - osuszamy.Nacieramy pastą z sosu sojowego , miodu i 1 łyżki oleju . .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( 1 łyżkę masła , 1 łyżkę smalcu ) i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron .Przekładamy do brytfanki ( A.B. - dostarczyła ) i dodajemygrzyby , pokrojoną marchew, por, cebule . Podlawamy wywarem z moczenia grzybów ( ok 1,5 szklanki ), dokładamy marynatę w której było mięso .
Piekarnik nagrzewamy do 200 * C . Wstawiamy mięso i pieczemy .....?

Mieso w piekarniku- myślcie szybko co jeszcze robimy ? Z czym podajemy ?

Utarty piernik pozostaje na potem

Odp: Wspóle gotowanie

No to na chwilę obecną mamy taką sutuację : + dodaję łyżeczkę miodu i łyzeczkę sosu sojowego

1 kg posolonej , popieprzonej kolorowym pieprzem i natartej zmiażdżonym czosnkiem karkówki wkładamy do marynaty z czerwonego wina , liścia laurowego i ziela angielskiego .Dodajemy pokrojoną w ,, piórka " 1 cebulę .Wstawiamy do lodówki .
Suszone grzyby zalewamy na noc wodą .
Rano w nacięcia w karkówce wsadzamy śliwki .
Mięso wyjmujemy z marynaty - osuszamy.Nacieramy pastą z sosu sojowego , miodu i 1 łyżki oleju . .Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron .Przekładamy do ............( pytanie pieczemy w garnku, rękawie czy brytfance ) i dodajemygrzyby , pokrojoną marchew, por, cebule .......

Utarty piernik pozostaje na potem

Odp: co dzisiaj na obiad?

Podoba mi się ta lazania - poszukam w przepisie jak się pojawi . Apetyczna.

Odp: Wspóle gotowanie

Mięsko stoi w lodówce .Po śniadanku cdn.
A właśnie dodaję tłuszczyk do obsmazenia na rumiano 1 łyżkę masła i 1 łyzkę smalcu ( starczy by zarumienić a żeby nie było za tłusto )

Odp: Wspóle gotowanie

1 kg posolonej , popieprzonej kolorowym pieprzem i natartej zmiażdżonym czosnkiem karkówki wkładamy do marynaty z czerwonego wina , liścia laurowego i ziela angielskiego .Dodajemy pokrojoną w ,, piórka " 1 cebulę .Wstawiamy do lodówki .
Suszone grzyby zalewamy na noc wodą .

Reszta cebul, suszone śliwki i utarty piernik pozostają na potem



?
cdn...?

Odp: Wspóle gotowanie

Dokładam sól

Pierwsze kroki :
1 kg posolonej karkówki wkładamy do marynaty z czerwonego wina , liścia laurowego i ziela angielskiego .Dodajemy pokrojoną w ,, piórka " 1 cebulę .Wstawiamy do lodówki .

Reszta cebul, suszone grzyby i utarty piernik pozostają na potem .

Odp: Wspóle gotowanie

2 łyżki suszonego piernika utartego

Odp: co dzisiaj na obiad?

Paluszki rybne z dorsza + sos serowo-ziołowy + kapusta kiszona z cebulką .

Odp: Odp:Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

jak mi w ferworze wstawiania nie umknie to się postaram by to był któryś ekstra - ale jak znam siebie to z jakiegoś powodu dostanę rozpędu w kuchni i zagapię się .Ale imprezę możemy wirtualnie organizować - stawiam rum i piwko ( hi )