Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Doro- to wpadaj do mnie na obiadki - zapraszam.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Kurczak z wczorajszej zupki , ziemniaczki i surówka czyli
- Gotowany kurczak w prawdziwkach
-Ziemniaki z wody
-Biała rzodkiew z marchewką
Odp: Hej :D
- Forum: Hej :D
Witam serdecznie .
Odp: Odp: Odp: Pyza w telewizji :-)
- Forum: Pyza w telewizji :-)
Pyza napisał(a): już są wyniki konkursu - http://www.kuchnia.tv/kuchnia_rozwiazanie-konkursu-wiosenne-inspiracje.html
ja idealnie w środeczku czyli trzecie miejsce...
cóż...za udział w finale dostanę komplet garnków :-)
Dziękuję wszystkim za miłe słowa, głosy i wsparcie!
Gratulacje - a ja i tak uważam , ze byłaś lepsza .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Słuchajcie - nie macie wrażenia , ze nadajemy na tych samych falach . Już któryś raz gotujemy podobne obiadki. Dziś też jak zupka to zupka . Podoba mi się to .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś ,, Zupka marchewkowo-pomarańczowa " z makaronem ryżowym.
Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
A ja ostatnio kupiłam Galangal i będę wypróbowywać .
Tu trochę do poczywania o nim :za http://pl.wikipedia.org/wiki/Galangal
,,...Galangal - przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry. Surowcem jest kłącze dwóch gatunków z rodzaju Alpinia, spokrewnionej z imbirem. Istnieją dwie odmiany, różniące się rozmiarami kłączy, barwą i smakiem: galangal większy Kaempferia galanga (ang. greater galangal) oraz galangal mniejszy Alpinia officinarum (ang. lesser galangal). [1]
Zastosowanie w medycynie [edytuj]
Podobnie jak imbir, bywa podawany przy chorobie lokomocyjnej, pomaga w zaburzeniach żołądkowych.[2]
Najnowsze doniesienia brytyjskich naukowców z londyńskiego King's College wskazują, że galangal ma właściwości, które mogą być skuteczne w terapii nowotworowej. [potrzebne źródło] Ma również pewne właściwości psychoaktywne, sklasyfikowane jako stymulujące i rozjaśniające umysł, choć niektórzy wskazywali bardziej uczucie relaksu. .."
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Niedziela to dzień wolny - więc nie wolno siedzieć w kuchni ( hi hi - dobrze sobie wytłumaczyłam ? ). Dziś ,,Leniwy Gyros kurczakowy "- czyle danie ze ślimaczkiem z cyklu wsadzic do piekarnika i zapomnieć . Zachęcam do wypróbowania pieczenia pietruszki ( mieszanej z ziemniakami- po prostu słodziutka - pycha )
Odp: kuchnia ukraińska
- Forum: kuchnia ukraińska
A mnie właśnie córka opowiadała jak to solianka robi furorę w Anglii - no moze tylko w Colchester wśród jej znajomych .W miedzynarodowym gronie znajomych jest Ukrainka , która gotuje pyszną soliankę na którą ich zaprasza .W zamian prosi o nasze pierogi z owocami .
Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Pękny zestaw - zazdroszcze kuminu .