Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Nuda!!

  • Forum: Nuda!!

No to jak by komuś jeszcze się nudziło to może przećwiczy krokodylka ?

Odp: cos na zab

Jeśli myślisz o sajgonkach ( a ta nazwa potrawy jest u nas chyba bardziej znana , no może jeszcze wiosenne rożki , albo spring rolles ) to jestem za .

Odp: Masło czy margaryna?

Masło- masło i jeszcze raz masło .Margarynie mówię zdecydowane nie - wolę suchy chleb niż wszelkiego rodzaju mixy , masła roślinne , margaryny a szczególnie te zdrowe light - dławię się nimi . I co niestety nie świadczy najlepiej o moim zdrowym rozsądku to pieczywo smaruję masłem a nie ,, nożem " - ma go być tyle żebym czuła , że jem chlebuś ( najlepiej świeży , ciepły ) z masłem .

Odp: Nuda!!

  • Forum: Nuda!!

Nudzi Wam się ? To potrenujcie takie składanie ręczników .
Zdjęcie zrobiła kuzynka w swoim pokoju w hotelu w Egipcie .Boy za drobny napiwek układał co dzień cos nowego.

Odp: Niedługo do Was wrócę

Śliweczko nie jest źle mówi Ci to ta która dopiero co pocięli .Gorzej przed niż po bo to nerwy i stres a potem to już tylko wytrzymać rekonwalescencję .Ale za to jak już poczujesz się lepiej to zamawiam sobie u Ciebie TAAAKIE ciacho i pal diabli moją dietę .Objem się za Twoje zdrówko ( w zamian mogę ugotować obiadek ).
Albo jeszcze lepiej - zrobimy wirtualną imprezę rekonwalescentów ( zakładają , ze każdemu coś tam strzyka zaprosimy wszystkich ) - każdy coś przyniesie i będzie bal na sto par .Tit nam wstawi jakąś składankę muzyczną która będzie witać na stronie w czasie imprezy i pobalujemy .A ostatni zamyka drzwi , gasi światło i zmywa .
Ty zaczynasz składać zamówienia do menu- co mamy przygotować ?

Odp: Nuda!!

  • Forum: Nuda!!

Mimozowate ciałko Buni - ,, mdłe i cierpiące " tzn jeszcze pozszywane do jutra .Po woli co raz lepiej - ważne , ze po operacji .

Odp: Nuda!!

  • Forum: Nuda!!

Wracam sobie spokojnie ze szpitala w którym wynudziłam się za wszystkie czasy a tu podobno też był problem z nudą Likwidacja tegoż problemu za pomocą ,, podgrzewania " atmosfery na forum zdecydowanie mi nie odpowiada ( ). W związku z powyższym proponuję pogaduchy .Aktualny konkurs na potrawy z makaronem ryżowym to jak dla mnie strzał w dziesiątkę .Bardzo lubię kuchnię orientu - a kultura Chin fascynuje mnie od dawna .Poszperałam sobie trochę w necie i odkryłam całą masę stron z ciekawostkami o Chinach .Zapraszam na spacer po Wielkim murze .
Jak się zmęczymy to pogramy w Chińczyka i napijemy się imbirowej herbatki i pogadamy bo - ,,… Spokojna odpowiedź przepędza gniew….”
http://www.chinskie-przyslowia.otwarty.net/

Odp: Znikam na trochę

Już możecie nie trzymać kciuków. Wróciłam połatana na okrętkę , obolała ale jestem . Dojdę do siebie i zaraz będę aktywna . Pa.

Garnek Rzymski

Wstawiłam przepis na Żeberka w cebuli z Garnka rzymskiego .Tokijkę zaciekawił sam garnek .
Może nie wszyscy je znają .Tu można sobie trochę o nich poczytać :
http://www.roemertopf.pl/news.php
http://www.garnekrzymski.pl/

Mój jest z tych zwykłych - ale sprawdza się doskonale . Z moich obserwacji - jeśli używa się takiego Garnka nie stosując rygorystycznych zakazów używania tłuszczy co jest stawiane na pierwszym miejscu w reklamach to efekty smakowe są wspaniałe ( przy pieczeniu bez tłuszczowym tak jak w innych przypadkach mięso jest smaczne ale nie umywa się do tego pieczonego tradycyjnie ) .. Ja używam minimalną ilość tłuszczu ( 2 łyżki oleju ,lub 1 łyżka oleju + 1 łyżka płaska masła na jedno pieczenie czyli kilka porcji ) .

Dodatkowym plusem na korzyść pieczenia w takim Garnku jest to ,że nie trzeba podlewać mięsa w trakcie pieczenia - Garnek oddaje wilgoć ze swoich ścianek ( przed użyciem moczy się go w wodzie ) .

Mimo sugerującej pochodzenie nazwy Garnek rzymski w taki sposób pieczono i gotowano przed wiekami . Naczynia z gliny były przecież pierwszymi używanymi Z przyjemnością odkrywam stare smaki potraw , doprawianie ziołami które są odpowiednie dla naszej strefy klimatycznej , owocami .

Wspomniany przy moim przepisie przez Tokijkę Garnek marokański ( chodzi chyba o Tajine czy inaczej Tadżin ) - to odmiana tego garnka - ma inny kształt i jest polewany , ale też wywodzi się z garnków wyrabianych z gliny .

Tym których interesują dania z tego garnka podaję linki do dań które już wstawiłam ( podpowiadam na przyszłość ,że wystarczy wpisać w wyszukiwarkę przepisów na tej stronie ,, z Garnka rzymskiego " a wyskoczą wszystkie dostępne przepisy ) :
https://gotujmy.pl/kurczak-na-dziko-z-garnka-rzymskiego-,przepisy,47992.html

https://gotujmy.pl/pieczen-z-dzika-z-grzybami-z-garnka,przepisy,48265.html

https://gotujmy.pl/zeberka-z-cebula-z-garnka-rzymskiego-,przepisy,50922.html

https://gotujmy.pl/golonka-pieczona-w-garnku-rzymskim-,przepisy,48323.html

https://gotujmy.pl/goloneczki-zurawinowe-z-garnka-rzym-,przepisy,48729.html

https://gotujmy.pl/zeberka-w-cebuli-i-suszonych-sliwkach-,przepisy,48340.html

https://gotujmy.pl/wieprzowina-w-sosie-sliwkowo-cebulowym-,przepisy,49637.html