Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: De volaiile
- Forum: De volaiile
Z tego co wiem to kotlet de volaille to z francuskiego znaczy z drobiu- więc raczej może być tylko z drobiu .Inaczej nazywany jest kotletem po kijowsku bo z tej kuchni pochodzi ( kuchnia carska Aleksandra I ). Wymyślił je jakiś kucharz francuz właśnie dla Cara jako danie karnawałowe. Tak jak piszesz jest to roztłuczona pierś z kurczaka , w środku masło z pietruszką , może być odrobina soku z cytryny . Panierowane w mące , jajku i bułce tartej .Smażony na klarowanym masle ( w głębokim tłuszczu) . Oryginalnie mają taki śmieszny kształt owalu cieńszego z jednej strony .
Mogą być podawane z smażonymi pieczarkami.
Wszystkie inne dodatki to już nie jest de'volaille . Może być a'la de volaille .
Jeśli dobrze przypuszczam chodzi Ci o to , że wiele osób zmienia dowolnie oryginalne receptury nadając im jednat te same nazwy co jest mylące . I tak mamy wysyp risotto z ugotowanego w woreczku ryżu wymieszanego z podsmażonymi dodatkami ( bez bulionu , wina , parmezanu i robione zupełnie inaczej ) - sos do spaghetti bolognese duszony 30 min na patelni .. A przecież nikt nie neguje , ze te dania mogą być pyszne - tylko nie są oryginałami i powinny mieć zaznaczone wzorowane na ..... a'la ..... lub wg ....... I wtedy wiadomo , że wariacje na temat risotto które będzie mieć w tytule Risotto a'la Bunia może nie zawierać wina i zamiast parmezanu mieć w składnikach Cheddar .
Też mnie to Ewciu bardzo drażni .
Odp: Odp: Kolorowe naleśniki
- Forum: Kolorowe naleśniki
zbysiowa napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Widzę, że furorę robią czekoladowe naleśniki. Podpowiadam - równie pięknie wygladają w innych kolorach . Mozna ciasto barwic budyniami , barwnikami lub w wypadku pikantnych np szpinakiem
Osobiście wolę budyń lub kisiel, kolor i smak jednocześnie, barwnik tylko awaryjnie)
Piękne Twoje naleśniki Buniu
A ja przeszłam na barwniki i dodatki smakowe bo kisiel albo budyń dają lekko ,, gumowate" ciasto- przeszkadza mi to . Barwniki naturalne - narobiłyście apetytu - zrobię kolorowe na ostro już wiem jakie - nie zdradzę same zobaczycie .
Odp: Kolorowe naleśniki
- Forum: Kolorowe naleśniki
To dokładam jeszcze zielone na słodko
Odp: Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
myszka25 napisał(a): bajtek napisał(a): cherry napisał(a): Jak się wkurzę i zobaczę jeszcze jeden przepis maślankowy na stronie zabieram 500 wirtuali. Za niską wartość przepisów.
Cherry czasem też potrafi.
A różnice w punktacji przepisów bez zdjęć - ze zdjęciami są dyskutowane.
I oby ze skutkiem pozytywnym....bez zdjęcia powinno być 1 do 2 punktów maksymalnie, więc co niektórym za bardzo by się wtedy nie opłaciło.
tak zgadza się że niektórzy przepisy kopiuja od innych, ale co z tymi co tego aparatu nie maja? i uczciwie dodaja swoje przepisy sprawdzone w rodzinie a tu beda pokrzywdzeni jedynie dlatego ze nie moga dodawac zdjec i dostana mniej punktow za to. A po za tym niektorzy maja sto pomyslow na przepisy i dac kazdemu przepisowi zdjecie no szok..a ja dodaje zdjecie jak akurat jak robie dana potrawe, czasami pisze przepis bo sobie przypomne a potem dodaje zdjecia. jedym slowem sa tu uczciwi kucharze, maja znakomite przepsy a sa bez zdjec, po co takich "krzywdzic?"
Widzisz to jest tak - pomysłów na dania to ja mam tysiące ale ich nie wstawiam dokąd nie sprawdzę w 100 % gotując - nie dopracuję szczegółów , ilosci przypraw itd. Przepisów zapisanych też mam setki bo przez 40 lat prowadzenia domu różnorakich potraw sie nagotowałam. Wstawiam to co gotuję na bierząco - fotografuję to i wstawiam . Nie spieszę się . Mam 2132 przepisy ze zdjęciami ale wstawiam je od 2009 roku i przeszłam tu na stronę z częścią przepisów które miałam zgromadzone gdzie indziej. Nikt nie musi mieć od razu setek przepisów . Punkty na Nagrody zbiera sie po woli .Spisuj i rób zdjecia wszystkiemu co gotujesz ( zupy , desery , surówki, II Dania, dodatki do II dań, kolacje , ciasta napoje ) - czasem po kilka przepisów dziennie sie nazbiera .Chodzi o to by być wiarygodnym , że to co się wstawia to na prawdę sie robi a nie wstawia tylko po to by nabić sobie punktów .
Przecież tak na prawdę to każdą z tych Nagród każdy z nas mógłby sobie sam kupić i mniej by go trudu kosztowało niż zbieranie na nie punktów - ale to zabawa i satysfakcja , ze sie nazbierało ( za przepis , za to ze przepis dostał punkty za zdjecia , za przyznanie Super Przepisu , za wyróżnienie w Daniach Dnia itd ) - za to ze sie staramy przybliżyc innym gotowanie - czegos sie od siebie nauczyć.
Co za satysfakcja nawrzucać hurtem przepisów z których nikt nie korzysta .Przeciw temu się buntujemy bo My sie staramy ( aranżujemy zdjęcia , dekorujemy potrawy ) a ktoś klepie punkty na ilość.
I maja rację Ci co upierają się , że zrobienie zdjęcia to teraz żaden problem - byle komórka starczy .
Odp: Odp: Newsletter
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
0MasterChef0 napisał(a): Dałem jeszcze raz podpisy - powinno być dobrze
czekam na pkt-y
Zatwierdzałam edycję - nie dodałeś podpisów - cos chyba klikasz przy podpisywaniu że podpis Ci ucieka .
Podaj mi proszę na PW ( pocztę ) przykładowe podpisy do któregoś przepisu - spróbuję wstawić od strony panelu i zobaczymy
Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
0MasterChef0 napisał(a): hmm..
Jestem ( to znaczy Moderatorka jest ) - juz odpowiadam. Jesli dyżurny Moderator przy wstawianiu przepisu uważa , że przepis jest nowatorski , super- super ( wg własnego uznania bo każdemu co innego sie podoba ) to zaznacza krateczkę propozycji na Super Przepis ( nie jest to widoczne dla nikogo tylko lista dla Adminów . Potem ktoś z Adminów przeglada te propozycje i wybiera z niej te przepisy które uznaje za godne tego miana ( takie sito propozycji) . I wtedy zatwierdza że przepis jest Super Przepisem - przy przepisie pojawia sie taki napis a autor dostaje dodatkowe punkty.
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
0MasterChef0 napisał(a): Witam, dlaczego jak dodaję podpisane więcej niż 40-50-ma znakami zdjęcia to nie są one premiowane? Czy coś źle robię?
Pozdrawiam
Musisz poczekać do poniedziałku bo to raczej trzeba zapytać informatyka . Spróbuj dodawać podpis na tyle długi by pojawił się napis ,, Zapunktowane" na zielono i postaraj się nie rozwlekać tego podpisu ponad to ( kilka znaków więcej nie szkodzi - wiem bo sama tak robię ) i nie używaj przy podpisywaniu w tekście przecinków bo wtedy tekst potrafi znikać.
Tyle mogę powiedzieć z własnego doświadczenia.Spróbuj w ten sposób w ramach edycji podpisać - ja zatwierdzę i zobaczymy czy podpisy są. Jak będą to upomnisz się u któregoś z Adminów o doliczenie punktów.
Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
evita0007 napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Papryki faszerowane nowym farszem ( ryż duszony z fasolka w sosie pomidorowym , cebulka i ziołami )
https://gotujmy.pl/papryki-faszerowane-ryzem-z-fasola,przepisy,163881.html
Polecam - są pyszne
Wierzę Podrzuć mi Buniu jedną bo masz dużo hihi
Dwie na dziś - 2 na zapas - ale co tam bierz i kosztuj sezpn na papryki jest to dorobię
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Papryki faszerowane nowym farszem ( ryż duszony z fasolka w sosie pomidorowym , cebulka i ziołami )
https://gotujmy.pl/papryki-faszerowane-ryzem-z-fasola,przepisy,163881.html
Polecam - są pyszne
Odp: Moderator ma prośbę albo coś do przekazania
Witam
Przekazuję informację na prośbę moderatorki Misia5 .
Misię dotknął ,, kataklizm" w postaci wyłączenia prądu i w związku z tym nie może działać. Będzie dostępna od ok. godziny 130 . Prosi byście się nie denerwowali opóźnieniami - potem wszystko nadgoni .
W pilnych sprawach piszcie do mnie postaram sie co trochę sprawdzać czy coś sie nie dzieje .
Miłego dnia wszystkim życzę.