Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: sposób na rybkę
- Forum: sposób na rybkę
Mysiunia napisał(a): Również nie polecam mrożonych filetów czy kostek, bo więcej w nich wody niż samej ryby, a i problem później z ich usmażeniem. Ja osobiście soku z cytryny do marynowania ryby używam bardzo rzadko (aczkolwiek wczoraj nieco dodałam ) Mimo wszystko nie jestem zwolennikiem i nie przepadam za tym dlatego obecnie dodaję go bardzo rzadko w bardzo małych ilościach i jest dobrze
Pamiętam jednak, że dawno temu miałam właśnie mrożony filet z dorsza, dałam sporo soku z cytryny (piekłam filet w foli aluminiowej z dodatkiem dobrego masła, siekanego koperku, przypraw i wspomnianej wcześniej cytryny). I tym własnie razem przedobrzyłam, być może dlatego że ryba piekła się w tym sosie własnym lub cytryny było po prostu za dużo (dałam sok z pół cytryny + 2 plastry do środka) i osobiście ten cytrynowy posmak mi później nie odpowiadał.
Wczoraj piekłam rybę w całości, skropiłam ją cytryną delikatnie przed włożeniem do piekarnika - rybka była super, bez kwaśnego posmaku
Ja marynuję ryby w dużej ilości soku z cytryny lub limonki ( 1 cała na 2 porcje) zmieszanej z przyprawami i olejem. Sok z cytryny ścina białko ryby i dzieki temu pozostaje ona w środu soczysta . Cały problem jest w tym by potem dokładnie rybę osuszyć z marynaty . Nic z kwasu soku nie zostaje w rybie . Potem po usmażeniu czasem dodatkowo kropie cytryną .
Jak dałaś do pieczenia w folii i jeszcze cytrynę w plasterkach to rzeczywiście dusiła się w tym kwasie i mógł byc z tym problem.
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Iza -- błyszczysz kochana Bardzo sie cieszę z tych twoich dokonań bo na prawdę na nie zasługujesz .
Odp: Tit się żegna
- Forum: Tit się żegna
Weszłam na stronę w 2009 r i od tego czasu zawsze Tit była .Kurcze - jak może być Gotujmy bez Ciebie ? Przyzwycziłam się, ze jak coś sie sypie to zawsze można do Ciebie napisać , poprosić o radę . Inni też byli/są -- ale jakoś głupio bez Ciebie .
Mam tylko nadzieję, że nie zerwiesz z nami kontaktu i bedziesz sie pojawiać jako użytkownik . Przecież gotujesz tak jak my - nie znikaj .
Nie wiem jakie masz plany i mam nadzieję , że warte tego by znikać z Gotujmy.pl .Powodzenia w nowym działaniu .Będziemy tęsknić
Odp: sposób na rybkę
- Forum: sposób na rybkę
To zależy co chcesz z tej ryby robić . Jak rozmrozisz to Ci sie kostki rozwalą na strzępki i tyle bedzie z kształtnej rybki ( moja rada - nie kupować kostek , paluszków itp bo to odpady ) . Jesli o mnie chodzi to bym raczej zrobiła z tych kostek kotlety rybne mielone ( po rozmrożeniu ) . Nie bardzo wiem czy Ci sie uda usmażyc tą nasiąknietą zamarznieta wodą rybę na chrupko.
Jesli chodzi o cytrynę . Ja skrapiam . Musu nie ma ale moim zdaniem ryba zamarynowana wczesniej w soku z cytryny jest smaczniejsza ( lub skropiona po usmażeniu )
Odp: Odp: Odp: Opcja "usunięcie konta"
- Forum: Opcja "usunięcie konta"
Bahus napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Chyba nie sprawdzili niektórzy jednego - opcja usunięcia konta dotyczy usunięcia konta tzn profilu który ktoś założył . Nie dotyczny przepisów i postów które były z tego konta wstawiane .Przepisy Kathlyn nadal są na stronie więc wszelkie insynuacje do likwidujacych konto , że ponownie założą inne i od nowa zaczną wstawiać te same przepisy są nieuprawnione . Moderator po prostu wychwyci to jako plagiat.
Mylić się, jest rzeczą ludzką powiedział jeż schodząc ze szczotki ryżowej....
Szkoda, że nie napisałaś tego wcześniej (po moim poście) wtedy uniknąłbym posądzeń o oszczerstwa i paskudnie obraźliwe insynuacje...
Nie zdążyłam -- dziś mam wolne i tylko wpadam i wypadam
Odp: Opcja "usunięcie konta"
- Forum: Opcja "usunięcie konta"
Chyba nie sprawdzili niektórzy jednego - opcja usunięcia konta dotyczy usunięcia konta tzn profilu który ktoś założył . Nie dotyczny przepisów i postów które były z tego konta wstawiane .Przepisy Kathlyn nadal są na stronie więc wszelkie insynuacje do likwidujacych konto , że ponownie założą inne i od nowa zaczną wstawiać te same przepisy są nieuprawnione . Moderator po prostu wychwyci to jako plagiat.
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
Edytowała część swoich wpisów zupełnie nie wiem po co bo były bardzo kulturalne -a że ja sie z nimi nie zgadzałam to mój problem - nie ze wszystkim muszę sie zgadzać . I myslę, ze parę osób na stronie na pewno ma takie samo zdanie co nathaliye .
Mnie to osobiscie wcale nie przeszkadza -- ważne tylko by bronić swego zdania tak by nie obrażać innych .
Fakt , ze wolę dyskutować z kimś o kim cos wiem ( to znaczy jak gotuje ) ale przecież mamy wielu aktywnych użytkowników którzy wcale nie wstawiają przepisów lub od bardzo dawna nie wstawiaja ( nie będę sie upominać o przepisy takiego jednego który judzi mnie zdjęciami potraw gdzie indziej , a tu się leni --- ruszył byś się kolego wreszcie i powstawiał co nie co , bo nie wykręcisz się, ze nie gotujesz są na to dowody
). Jak by ktoś się nie domyślił to mówię o Bahusie , który leni sie totalnie.
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
Rany - kto tak genialnie odklikuje dyskusję że nastawia 30 ,, łapek" i chowa wszystko . Jak się nie podoba rozmowa to napisz a nie chowaj nas .nathaliye-- nie zgadzam sie z tym co piszesz ale nie podoba mi sie, ze ktos nas wyklikał . Najgorsze jest to że nie udaje mi się odwrócić tego bo system działa jak żółw -- ale zawzięłam sie będe klikać by odklikać na wierzch
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
To co dla jednego jest prostym przepisem dla drugiego jest osiągnięciem sztuki kulinarnej. Jak ktoś gotuje 20 lat to mu przepis na omlet nie jest potrzebny .Jak ktoś dopiero wywędrował z domu ( a w domu wszystko robiły Mama czy Babcia ) i nie ma pojecia ile czasu gotować jajko na twardo to im prostszy przepis tym lepiej . Niektórym informacja że ser na zapiekanke można położyć albo w plasterkach albo utrzeć na tarce to jest szczyt osiągnięcia . A po za tym jeszcze trzeba wiedzieć ile czasu zapiekać ten chleb.I tym samym przepis na kanapkę zapiekaną z serem staje się zbawieniem.
I nie masz racji co do punktu spojrzenia na punktację . Jestem takim samym użytkownikiem strony jak każdy inny i jak każdy inny użytkownik lubię być doceniana za to co robię - ale nie na siłę .Nie wstawiam masówki po to by dostać punkty a dla tego że lubię gotować i lubię wymieniać się doświadczeniami z takimi samymi pasjonatami jak ja .Nie zwracam uwagi na mało wartościowe przepisy bo mnie nie interesują i nie rozumiem czemu Ty nie możesz robić tego samego . Przecież bezwartościowy przepis daje sie rozpoznać od razu . Jak wchodzę do sklepu z odzieżą to nie mam pretensji do sprzedawcy, ze na wieszakach wiszą i ekstra ciuchy i kicz tylko zwracam uwagę na to co mnie pasuje . Potral kulinarny to taki pchli targ - można trafic perełkę , a można przerzucić tony badziewia . Jeśli chcę mieć pewność że będę mieć dostęp tylko do przepisów z najwyższej półki to kupuję za duża kasę książkę eksperta kulinarnego . Tu niestety sami amatorzy więc za bardzo wybrzydzać nie wypada .
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
nathaliye --- ale to nie jest blog kulinarny gdzie jedna osoba decyduje o wpisach . Ty u siebie możesz decydować o tym , ze wstawisz 1 przepis na kotlet schabowy a potem będziesz go w nieskończoność edytować dopisując poszczególne jego odmiany. Tu są tysiące użytkowników -- chcesz wprowadzić cenzurę na to kogo przepis ma być zamieszczony a kogo nie bo już ktoś wcześniej podobny wstawił ?
Piszesz że wolała być by np moje kluski były podane wszystkie kolory i smaki w jednym przepisie --- sorry ale nie będę gotować 4 rodzajów klusek w jednym czasie bo komuś było by tak wygodniej . Wstawiam to co gotuję bo moze kogoś to zainteresuje . Portal kulinarny tonie książka kucharska lub zeszyt z zapiskami .Trzeba trochę pobuszować w przepisach by odszukać coś wartego uwagi.
Zgadzam sie z tym , ze też bym wolała by ograniczyć ilość masowo wstawianych przepisów - tych hurtowych dla punktów . Ale te doskonale wszyscy rozpoznają i omijają szerokim łukiem . A 20 przepisów na jajecznicę w różnym wydaniu mi nie przeszkadza bo nawet jak to jest taka sama ze szczypiorkiem to jeden ją poda zapieczoną w bułce , drugi w papryce pieczonej, trzeci w pomidorze , czwarty umieści w serduszku z parówki. Zawsze coś mnie może zainspirować. Czasem szuka się nie przepisu a propozycji podania , kompozycji , dosmaczenia . Gotowanie to wielka improwizacja i nie chciała bym mieć 100 przepisów i ściśle wg nich gotować bo po roku nie mogła bym na te dania patrzeć. Więc niech juz lepiej przepisy sie dublują niż ma być nudno ( pomijam hurtowników których nie cierpię ).