Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Yola - czy mogę się zabrać z Tobą ? Nie będe dużo jadła ( hi hi ) - mam lenia i nic mi sie nie chce - nie mam pojęcia co dziś z obiadem będzie .Albo mnie najdzie i ugotuję , albo będa ,, wykopki " z zamrażarki. Miłego dnia.
Odp: co na kolację ?
- Forum: co na kolację ?
A moze węgorzyka wędzonego ?
Odp: Odp: Odp: Dzien dobry - witam Wszystkich
Msewka- uważaj na siebie i zdrowiej
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Niecierpliwie czekam na podpowiedż czym faszerowane pomidorki - pięknie wyglądają .
Dzien dobry - witam Wszystkich
Miłego dnia życzę i zapraszam na herbatkę ( pomarańczową ) i krakersiki z konfiturą z gorzkich pomarańczy.
A dzwoneczek jest po to byście na mnie dzwonili kiedy komu mam nalewać ( zeby nie było ,ze ktoś musi czekać ) .
Miłej soboty jeszcze raz .
Odp: Jaskółcze gniazda - komentarze
Wstawiam angielską wersje tego dania .
Szkockie kule .
Przepis z kuchni angielskiej. Robione z takich samych składników co nasz klops z jajkami czy ,, jaskółcze gniazda „. Oczywiście w wersji oryginalnej jak na mój smak za mało doprawione. Proponuje dosmaczać po swojemu.
Czas : 40 minut
Składniki :
5 jajek
1 średnia cebula
0,25 dag mięsa mielonego - te są z drobiowego ( oryginalnie w starych przepisach jest to jagnięcina )
bułka tarta
sól
pieprz biały mielony
½ łyżeczki musztardy
tłuszcz do głębokiego smażenia ( podobno kiedyś smażono na łoju baranim lub smalcu )
Ugotować 4 jajka na twardo ( nie gotować za długo ,żeby nie pojawiły się sine obwódki wokół żółtek ). Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę ( można utrzeć na tarce ) i włożyć do mięsa .Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawić do panierowania ) , musztardę , posolić i popieprzyć . Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na 4 części i otoczyć nią jajka –formując kule. Panierować w mące , pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody , bułce tartej ( bardzo miałkiej , najlepiej przesiać bułkę przez sitko ). We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 180 stopni . Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto ( ok. 8 minut ). Wyjąć .Odsączyć .
Nie bardzo wiem czemu Anglicy podają do nich chetney z mango ( i co on ma wspólnego ze Szkocją ) – ale przekonywano mnie ,ze musi być ten chetney koniecznie.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Piątek- to tradycyjnie rybka . Zrobiłam mintaja w pieprzu cytrynowym.Przepis wstawiłam za jakiś czas będzie.
Odp: Prosze o wyjasnienie, czy to jest fair?
Zgadzam się z Persik - każdy kiedyś zaczynał swoja przygodę w kuchni. I to co dla jednego jest prostym przepisem dla drugiego jest daniem które trzeba się nauczyc robic . Jako przykład podam swoje przepisy na wszelkiego rodzaju puree ziemniaczane z czymś . już bardziej prostego dania nie można wyszukać . Ale są osoby które z czymś taki się nie zetknęły i dla nich jest to nowość .Ja z kolei nie znam wielu przepisów regionalnych lub kuchni innych narodów i z przyjemnościa je poznam .Ważne by były to przepisy sprawdzone - a to sie da wyczuć po tym jak są napisane .Kopiowanie nawet bardzo dobrego przepisu z netu , prasy czy książki jesli sie z niego nie gotuje nie ma sensu.
A co do awatarów .Robimy zdjęcia ( i to nie tylko kulinariów ) i można sobie z nich stworzyć awatar , a wtedy problemu autorstwa zdjęcia nie będzie. A dodatkowo sa strony z gifami i emotami które wolno kopiować na strony i fora i jest to wyraźnie zaznaczone - i po problemie. Pozdrawiam wszystkich i zyczę miłego i owocnego stania przy garach.
Odp: Wyścig szczurów
- Forum: Wyścig szczurów
No to aby nam ten wątek nie zmienił pogodnego nastroju .Bardzo mi ten pomysł zamiany szczurzego wyścigu w Szczurkowy bunkier z przesympatyczną szefowa ( a może szeficą ) .Lato nam się po woli kończy to by nam nie zabrakło witaminek zapraszam .Miłego dnia.
Odp: Wyścig szczurów
- Forum: Wyścig szczurów
No to aby nam ten wątek nie zmienił pogodnego nastroju .Bardzo mi ten pomysł zamiany szczurzego wyścigu w Szczurkowy bunkier z przesympatyczną szefowa ( a może szeficą ) .Lato nam się po woli kończy to by nam nie zabrakło witaminek zapraszam .Miłego dnia.