Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Problem z punktacją za dodanie osoby do znajomych..

smakosz 1988 napisał(a): Jest tu ktoś ;-(

Spokojnie . Tit i Cherry już to wyjaśniały . Akceptowaniem punktów za zaproszenie kogoś zajmują się Admini ( właśnie Tit i Cherry ). Ale zajmują sie nie tylko tym .Redakcja to nie tylko punkciki . Jak maja wolną chwilę to to załatwią - punkty nie uciekną nikomu . Przecież zbieranie wirtuali na jakąś nagrodę trwa - więc nie ma specjalnej różnicy czy punkty pojawią się na koncie dziś czy w przyszłym tygodniu .
Co do obecnosci na forum - to kazdy pisze kiedy chce - nie obraź sie ale o 16.08 zadajesz pytanie a o 16.34 denerwujesz się , że nie ma odpowiedzi - to nie czat . Może nikt akurat nie przegladał forum ? Albo nie czuje się kompetentny by odpowiadać ? Albo mu się nie chce ? - a Adminów już nie ma bo pracują do którejś tam ? Albo akurat pracują w terenie przy kręceniu filmu ? Spokojnie Miłego popołudnia.

Odp: co dzisiaj na obiad?

Dziś bigosik z kapusty pekińskiej - pycha

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Jesteście kochane - już zablokowałam - idę odsapnąć bo od rana gapię się w przepisy i już mam z lekka dość .

Odp: Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Netka napisał(a): gosiczek821 napisał(a): Netka napisał(a): U nas dzisiaj byly gnocchi z pesto rukolowo-bazyliowym,to moje drugie podejscie do tych włoskich kluseczek,jeszcze nie idealne ale już nie takie jak te pierwsze

Netko już mi ślinka leci wyglądają wspaniale,ja próbowałam chyba z 5 razy i uwierz żadne nie były tak wspaniałe jak twoje
Dziekuje
Moje pierwsze gnocchi byly paskudne,te drugie sa lepsze ale ciagle daze do doskonalosci ,jak na razie najwiekszym problemem jest zrobienie tych prazkow na "grzbietach" A ciekawa jestem jak robisz gnocchi,czy tez tylko maka i ziemniaki czy moze dodajesz cos jeszcze?

Robi się jak nasze kopytka - ziemniaki, mąka i szczypta soli - a prążki są od przetoczeniu po ząbkach widelca .Niczym się od kopytek nie różnią tylko podaniem i dodatkami . U nich pesto u nas sos grzybowy - itp.

Odp: Odp: Punkty za dodanie zdjęć.

Babciagramolka napisał(a): przejs napisał(a): W regulaminie jest zapisane ,że zdjęcia dodane w ciagu 24 godzin do przepisu zostaną zaakceptowane przez moderatora i punkty za nie zostaną policzone. Mam pytanie-czy dzieje się to automatycznie, czy trzeba do kogoś pisać?Jeśli tak to do kogo?
Miałam przypadek,że ucięło mi część opisu zdjęcia, jednak poprawiłam to , ale punkty za zdjęcie nie zostały policzone do dziś. Dziś też poucinało mi opisy, poprawiłam to ,ale nie wiem , czy admin to zauważy , czy mam gdzieś go poinformować..

Niestety Moderator nie może tego poprawić - trzeba zgłosić do Admina


Sorry - myślałam , że jeśli piszesz Admin to wiesz , ze to Cherry i Tit


Odp: Punkty za dodanie zdjęć.

przejs napisał(a): W regulaminie jest zapisane ,że zdjęcia dodane w ciagu 24 godzin do przepisu zostaną zaakceptowane przez moderatora i punkty za nie zostaną policzone. Mam pytanie-czy dzieje się to automatycznie, czy trzeba do kogoś pisać?Jeśli tak to do kogo?
Miałam przypadek,że ucięło mi część opisu zdjęcia, jednak poprawiłam to , ale punkty za zdjęcie nie zostały policzone do dziś. Dziś też poucinało mi opisy, poprawiłam to ,ale nie wiem , czy admin to zauważy , czy mam gdzieś go poinformować..

Niestety Moderator nie może tego poprawić - trzeba zgłosić do Admina

Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

superbaba4 napisał(a): Witam,
wczoraj dodałam przepis na krem szpinakowy ,umieściłam go najpierw na portalu gotujmy.pl. Przepis usunięto ( już drugi w ciągu dwóch dni).Dopóki go nie usunięto mojego przepisu można było sprawdzić datę i godzinę dodania. Przepis nie jest kopią Problem tkwi w czasie akceptacji, ale ja jako użytkownik nie złamałam regulaminu i już drugi przepis usunięto mi w taki sam sposób. Wcześniej nie stanowiło to problemu, bo inni moderatorzy uwzględniali godzinę dodania przepisu . Za każdym razem dodaję przepis najpierw na Gotujmy.pl.Wystarczyło porównać godzinę dodania na portalu i moim blogu
W tym przypadku to nie ja łamię regulamin, ale traktuje się mnie w dziwny sposób i coraz mniej się mi tu podoba przez takie zachowania((

Proszę o wyjaśnienie

Proponuję wykorzystywać opcję , którą ja stosuję tzn pisania 2 wersji przepisu - tzn tu na Gotujmy i na bloog i inne strony - niewielkie korekty i masz to z głowy . Albo jeśli chcesz wstawiać przepis w tej samej formie , a wstawiasz na strony na których nie pojawia się godzina ( na bloogu godzina sie wpisuje ) to na zakończenie opisu procedury pisz (20.09.2011. 17.45 ) .Polecam wszystkim - zabezpiecza to jednocześnie przepis jesli ktoś nam go skopiuje bo łatwo porównać gdzie się wcześniej pojawił i kto od kogo kopiuje . Roboty zero bo starczy spojrzeć na zegarek

Odp: Odp: W swojej kuchni zawsze mam....

jaNina napisał(a): Pozatym całą masę przypraw, ryż brązowy, makarony różne i drożdże i tabliczki czekolady (gorzka, mleczna i biała) i......oj dużo by wymieniać
Pozdrawiam wszystkie "chomiki"

Dziękuję - - zawsze marzyła mi się dodatkowa spiżarka taka jak w starych mieszkaniach ( za kuchnią z półkami ) o porządnej piwnicy i strychu ( na susz ziół i takie tam ) nie wspomnę . No cóż - zabudowa przedpokoju i szafki kuchenne muszą starczyć ( + największa lodówko- zamrażarka jaką dało się do mojej ,, klatki chomika ,, - czyli kuchni wcisnąć ).Jestem nie poprawna - jak nie mam wszystkiego pod ręką to wpadam w panikę . Muszę po prostu mieć wszystkie rodzaje makaronów , ryżu , kasze , groszki, fasolki , konfitury , przyprawy , herbaty , kawy , rybki w puszkach , mrożone ,, gotowce ,, ( mojej produkcji ) na obiady , pikle , ogóreczki , soczki . Sery wszelkiej maści - cały czas ( biały , Chedar , Danish Blue , jakiś topiony kremowy jest cały czas - reszta uzupełniana ).No i ,, tajszczyzna ,, - mleczko kokosowe , bambus , makarony ryżowe różnej grubości , owoce tropikalne mieszanki w puszcze i sosy ( sojowy , Tao-Tao różne , Teryiaki itp itd ) .
Ale za to

Odp: Odp: Odp: Ciekawe kuchenne dodatki

evita0007 napisał(a): marek_j napisał(a): Jajko do mierzenia czasu gotowania - super sprawa! Miski dla zwierząt może nie są typowo kuchennymi akcesoriami, ale moje zwierzaki tak jak ja, jedzą w kuchni, więc mogę powiedzieć, że jest to poniekąd powiązane hehe.

marek_j ,ja kupiłam sobie ten eggtimer,super sprawa,jestem zadowolona bardzo tu masz stronkę gdzie kupić Pozdrawiam...

http://allegro.pl/eggtimer-minutnik-do-jaj-nowosc-hit-allegro-i1792439413.html

A ja nie muszę kupować bo już mam - - jest super . A co do kupowania to proponuję namówić kogoś ze znajomych który mieszka w Anglii by kupił hurtem z 10 szt i przywióżł przy okazji ( 1 dla nas a 9 na prezenty ) - na Allegro kosztuje ok. 15 zł - w UK funt ( w sklepach funciakach ) .Ktoś genialnie zarabia na nich .

Odp: co dzisiaj na obiad?

A ja robiłam kurczaka duszonego - kurczak pycha ale przy tym bawiłam się dodatkami .Sami zobaczcie na efekt
Kurczak pikantno-słodki