Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: A co lubicie do Kawusi??
- Forum: A co lubicie do Kawusi??
A mnie się tak spodobało pieczenie biszkoptowych rolad wg pomysłu mojego wnuka ( w szkole na zajęciach nauczyli się piec biszkopt , smarować go Lemon Curd i zwijać ) . Biszkopt jest rzeczywiście super- piecze się 6-8 minut . Całe ciasto gotowe w pół godziny . To cos dla mnie . Oczywiście kremy robie po swojemu - takie jak lubię - maślane , żadne tam light ani śmietanowe .
Poprzednio były rolady : Rolada biszkoptowa z malinami wg Wojtka ( malinowa ) i Biszkoptowa rolada z brzoskwiniami i kremem maślanym ( brzoskwiniowa .
Dziś jest Kokosowo-cytrynowa rolada
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
bajtek napisał(a): Nawet kolejność w składnikach ... jest nie zmieniona:
https://gotujmy.pl/nalesniki-z-bananem,przepisy,29810.html z 2008 roku
i dzisiejszy..
https://gotujmy.pl/nalesniki-z-bananem,przepisy,113422.html
Dzięki - na mózg mi już pada - a ta Pani notorycznie ma kłopoty ze zrozumieniem że nie wolno kopiować .
Dzięki jeszcze raz - już usunęłam
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Z uporem maniaka wracam do tego tematu
Każdemu z nas trafiają się literówki czy błędy - to jest normalne - Moderator jak zauważy to poprawi i po problemie - nie zauważy , to autor sam sobie edytuje i też nie ma sprawy .
Ale na każdym dyżurze mało nie płaczę czytając niektóre teksty
Czy to tak trudno ustawić sobie automatyczne wychwytywanie błędów i poprawiać je jak się ma z tym problem Przecież chyba nikt nie pisze tekstu przepisu bezpośrednio na stronie
Piszcie w Wordzie czy czym tam chcecie byle Wam błędy wychwyciło .
To jedno . Drugie - nagminne nie używanie polskich znaków ( przez co teksty są zupełnie nie czytelne ) .Nie wiem czy jest to niechlujstwo , przyzwyczajenie SMS-owe ( chociaż tego też nie rozumiem czemu nawet pisząc SMS-a nie można go napisać poprawnie ) , czy sprawa klawiatury u osób siedzących za granicą lub posiadających takie klawiatury . Kochani - klawiaturę na system polski czy angielski przestawia się jednym kliknięciem ( znam z autopsji bo moje dzieci na co dzień używają wersji angielskiej , a pisząc do mnie przestawiają - a i ja będąc u nich i łącząc się z Polską - w tym ze stronami kulinarnymi - przestawiałam na nasze znaki ) . Trzeba tylko o tym pamiętać .
Pisanie nie ortograficzne , bez używania znaków interpunkcyjnych , nie stosowanie dużych liter tam gdzie trzeba , czy pomijanie polskich znaków to po prostu lekceważenie innych użytkowników strony .
Moderator nie jest w stanie czytać każdego przepisu pod kątem ortografi , poprawiać błędów , stawiać przecinków czy kropek , poprawiać c na ć - bo zatwierdził by 20 przepisów dziennie a nie 120 .
Pomyślcie o tym , że to sobie wystawiacie świadectwo - a jak ktoś z Rodziny czy znajomych przeczyta taki przepis z ,, bykami ,,
Dopiero sobie pomyśli
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Tilapia po tajsku- obiadek robiony w pośpiechu więc zdjęć z procesu robienia nie ma tylko efekt ostateczny .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Darth Vader napisał(a): 2 baby weszły sobie w interes i się nie pożarły
brawa dla moderatorek!
A tylko dla tego , że trzecia ,, babina ,, była dziś odklejona od laptopa bo inaczej to na 6 rąk byśmy robiły .
- my sobie z dzióbków jemy to i praca idzie łatwiej
- znikam dalej do soboty
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
thegrooba napisał(a): dzieki sarenko za mile slowo dzis papryki faszrowane kuskusem i mielonym miesem oraz oliwkami. czyli obiad z tego co bylo
Zdjęcia cudo - jak patrzę na te Twoje dania to ślinię się przy ekranie . A faszerowane kuskusem - bajka .
Odp: Dlaczego?
- Forum: Dlaczego?
anula250 widzisz to jest tak może być przepis na sałatkę gdzie będzie wymienione wskładnikach np::
1 czerwona papryka
4 plastry ananas z syropu odsączonego
1 jabłko ( obrane i wypestkowana )
1 grillowana pierś z kurczaka
przyprawy ( curry, sól , pieprz )
3 łyżki majonezu
A opis będzie taki :
Pokroić wszystko w kostkę , doprawić przyprawami - zmieszać z majonezem .
Niby opis lakoniczny ale logiczny i wyczerpujący .Można by opisać ładniej - ale jak do tego jeszcze jest zdjęcie to puszczam bo przepis ciekawy - wiadomo co zrobić .
A drugi przykład :
włoszczyzna
2 skrzydełka
kostka bulionowa
ryż
Zalać wszystko wodą i gotować aż będzie dobre . Dodać pietruszki zielonej .
Czy z tego opisu można zrozumieć co to ma być - zupa czy risortto ? .Ile czasu gotować ? Ile ryżu dać ? Ile warzyw ? Utrzeć je czy dać w całości ? Obrać czy nie ?
Taki przepis zablokuję .
Proszę zrozumieć - Moderatorzy robią to co robią nie po to by komuś dokuczyć . Nie wybierają sobie tych których lubią czy nie lubią . Zasady są jednakowe dla wszystkich .,,Przesiewamy " przepisy by miały jakiś poziom , nie były plagiatami .
Ale My ( Moderatorzy) też mamy swój próg odporności .Sami widzicie ile dziennie nowych przepisów się pojawia . A zapewniam Was , że jest to połowa tego co jest przez nas przegladane .Jeśli widzicie coś co Waszym zdaniem nioe spełnia kryteriów - piszcie na PW do nas . To żadne donosicielstwo- tworzymy tu społeczność w której każdemu zależy ( mam taką nadzieję ) na tym by to ta strona była najlepsza , najciekawsza .Bo to My na tym zyskamy ( będa lepsze nagrody , ciekawsze konkursy , produkty do testowania ) . Plagiatorzy pojawiają sie i znikają - reszta zostaje . Warto o tym pamiętać .
Odp: Dlaczego?
- Forum: Dlaczego?
Chcecie zobaczyć jak wyglądają statystyki wstawiających hurtem . Nie wysilałam się specjalnie żeby wyszukiwać ,, najgenialniejszych ,, - wzięłam pierwszych z brzegu .
d........... zamieszczonych -10 , zablokowanych 20 -
l............ zamieszczonych 69 zablokowanych 9
t.............zamieszczonych 40, zablokowanych 20
k............zamieszczonych 40, zablokowanych 40
s............zamieszczonych 20 ,zablokowanych 40
t.............zamieszczonych 30 , zablokowanych 40
d............zamieszczonych 460 , zablokowanych 40
I daję głowę , że te zamieszczone to też plagiaty tyle , że nie udało się na nie od razu trafić
Zwyczajnie sprawdzenie na swoim dyżurze 100 czy wiecej przepisów dokładnie jest fizycznie nie możliwe . Czasem się udaje i trafia się na stronę z której jakiś delikwent kopiuje i wszystko leci ciurkiem, ale czasem trzeba przekopywać się przez fora internetowe , bloogi , obce strony ( bo i ,, geniusze korzystajacy ,, z translatora też są ) .Najgorzej jak się na ,, niucha ,, widzi , że plagiat - a nie można trafić - a taki delikwent jak mu się zablokuje 20 przepisów , wstawia następne 40 i nic sobie z tego nie robi bo czuje się bezkarny .
smakosz 1988 - ja zbieram przepisy od ponad 30 lat - przedtem robiła to moja Mama , Babcia i Prababcia . Zdecydowana większość jest sprawdzona - i nie wstawiam ich .Bo nie o to chodzi bym przepisała 47 segregatorów ( a w każdym setki przepisów ) .Pokazuję to co gotuję - spisuję przepis - robię zdjęcie - mogę w każdej chwili podyskutować na temat swoich przepisów .
Jest tu wiele osób które wstawiały przepisy bez zdjęć ( jeszcze przed tym całym szaleństwem ) i było fajnie bo wszyscy wiedzieliśmy , że po prostu nie mają aparatu albo nie radzą sobie ze zdjeciami z telefonu lub ściąganiem na komputer . Gotowaliśmy wg ich przepisów i dostawialiśmy zdjęcia .
Może mi nie uwierzysz ale jestem w stanie rozpoznać plagiatora po przeczytaniu 20 wstawionych przepisów - po prostu po stylu w jakim są napisane przepisy ( style przepisów nie są takie same ) . Rozpoznaję i czasem uda mi się to udowodnić - a czasem gryzę palce ze złośći , że muszę wstawić - i liczę na innych użytkowników którzy nie tolerują nieuczciwości .
Więc nie dziw sie rozżaleniu tych którzy gotują , że im się to wszystko nie podoba .
Odp: Dlaczego?
- Forum: Dlaczego?
Lidziu - powiem Ci tak . Marzycielka z Ciebie Wierzysz w to , że te osoby wstawiające hurtowo przepisy bez zdjęć gotują ? Bo ja nie mam , żadnych wątpliwości że to jest ,, wyścig szczurów " po punkty . Można coś dostać za darmo to się klepie . Połowa przepisów nie przechodzi wstępnego sprawdzania ( bo Moderatorzy odrzucają ewidentne plagiaty ) .Reszta przechodzi bo albo Moderator z przemęczenia ma już ,, pomroczność - jasną " albo plagiat jest z cyklu ,, inteligentnych " ( poprzestawiane zdania , coś wycięte , coś dodane po słówku i już google nie łapią jako plagiat ) .Spróbuj popytać w komentarzach tych speców od gotowania o konkrety to albo nie odpowiedzą , albo usłyszysz ,że się czepiasz , albo jeszcze gorzej .
Jak ktoś mi raptem wstawia stos przepisów na owoce morza , pieczenie jagnięce ( ciekawe gdzie zdobywa jagnięcinę ) w winie - czyli potrawy luksusowe a jednocześnie nie stać go na aparat fotograficzny za 500 zł ( i jeszcze na raty można brać ) to co o tym sądzisz ?
Zawsze mi się wydawało że użytkownicy stron kulinarnych to specyficzny ludek maniaków kulinarnych . Takich co to uwielbiają sprawdzać jak smakuje coś nowego , testują nowe smaki , uczą się całe życie , nie ciężko im lepić pierogi , gotować normalny rosół , czy przecierać zupki dla dzieci zamiast karmić je słoikowymi .
Po co ktoś kto nie lubi gotować wchodzi na stronę kulinarną ? Po co wstawia hurtowo przepisane z innych źródeł przepisy ? Bo jest pazerny i tyle .
Wstawiając przepis zaznaczamy w krateczce ,. że tekst zamieszczony obok jest prawdą - ten tekst :
,,... Oświadczam, że przepis (treść oraz zdjęcie) nie został skopiowany z żadnej publikacji tradycyjnej ani elektronicznej i zamieszczając go w serwisie Gotujmy.pl nie naruszam prawa autorskiego...."
Czy ci nieuczciwi zdają sobie sprawę , że to oznacza odpowiedzialność karną ? Fałszywe potwierdzenie nieprawdy - może nie ciekawie skutkować dla plagiatora .
Masz rację - ja ze swoimi 1773 przepisami ( wszystkie ze zdjęciami - wszystkie ugotowane ) - wstawianymi od 3 lat czułam się dumna z rangi Złotego Eksperta . Teraz czuję się jak by mi ktoś napluł w twarz . Moja praca jest nic nie warta . Wysoką rangę można sobie naklepać w 2 miesiące - mało tego - można zgarnąć nagrody na które ja nie będę jeszcze długo mieć punktów ( przy zmianie systemu przelicznik był taki , że dostałam za stare punkty wirtuali tyle ile hurtownik za ok.150 przepisów bez zdjęć - ile czasu mu to zajęło ? ) .
Nie ma systemów idealnych ale przykro mi ale ten gdzie daje się 20 punktów za przepis bez zdjęcia - 25 za przepis z 1 zdjęciem - a 30 za przepis z sesją krok po kroku jest dla mnie absurdalny .Promuje plagiatorów i cwaniaków .
Druga sprawa to to , że nie ma automatycznej odpowiedzialności za plagiaty . Dla mnie ktoś kto zostaje raz przyłapany na kopiowaniu -powinien zostać pouczony ( bo może nie wie , a przepisy zablokowane ) , drugi raz zostaje przyłapany - wyzerować konto ze wszystkich punktów - trzeci raz - blokada konta i tyle .
Co do Twojego pytania o twoje przepisy zamieszczone gdzie indziej . Zasada jest taka- nie wolno wstawiać identycznego opisu ( zdjęcie i składniki mogą pozostać nie zmienione ) . Właściciel strony chce uniknąć hurtowego przenoszenia przepisów z innych stron które będą w Googlach kierowały nie tylko na Gotujmy.pl ale i inne strony . Trzeba przepis przeedytować ( opisać po nowemu ) , Nowy przepis można zamieszczać w niezmienionej formie pod warunkiem , że najpierw będzie zamieszczony tu , a dopiero potem gdzie indziej ( musi tam być podana data i godzina zamieszczenia żeby można było sprawdzić ) - jeśli takiej możliwosci nie ma lepiej tekst opisu procedury przeedytować .
Trzymaj się - gotuj - wstawiaj przepisy i uwierz mi jest tu wielu maniaków ( takich jak ja ) , którzy gotowanie uwielbiają i nie siedzą tu dla nagród tylko dla tego , że to lubią .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Racuchy z jabłkami ( cynamonowe ) z konfiturą z żurawiny , a dla zdrowotnosci Sok z marchwi z miodem Manuka i cytryną .