Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Koper napisał(a): witam
Ja chciałam poprosić o skasowanie jednego przepisu, bo jakimś cudem dodał się 2 razy, musiałam coś namieszać
https://gotujmy.pl/ciasto-z-brzoskwiniami,przepisy,106347.html
https://gotujmy.pl/ciasto-z-brzoskwiniami,przepisy,106352.html
Tu są linki do obu, proszę o skasowanie jednego z nich
A taki apetyczny był Prosisz-masz
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Kathlyn napisał(a): Buniu i Zewo, częściowo macie rację. Ja też jestem absolutnie przeciwko kopiowaniu żeby dla wszystkich było to jasne. Ale nie podoba mi się podawanie publicznie swoich innych nicków z innych stronek i publiczne piętnowanie kopiarzy których, śledząc to forum, przynajmniej kilkakrotnie niesłusznie oskarżono. Na miejscu tych osób zraziłabym się do tego portalu na stałe.
A poza tym, jest tu od groma przepisów ewidentnie zerżniętych z książek kucharskich, broszurek czy nawet kalendarzyków Czasami dodawanych hurtowo. I jest to aprobowane w pełnym majestacie prawa
Niech żyją wirtuale!
W takim razie czemu nie podasz ( nawet na prywatne do Moderatora ) przepisów o których wiesz , że są plagiatami ? - przecież to tolerowanie nieuczciwiości ) .
Niestety Moderator też człowiek i nie wszystko wyłapie - staram sie sprawdzać dokładnie ale czasem po prostu patrzę i nie widzę .Czasem przepisy są kopiowane ze stron gdzie lecą ciurkiem i mimo tego że wyszukiwarka coś wskazuje nie mogę nieuczciwemu wstawiającemu udowodnić ,że to plagiat .A ktoś trafia potem na to przypadkiem .Ludzie w większości są uczciwi i chętnie pozbywają się że swego grona oszustów .
Nie wiem czemu ma służyć ta debata . Piszesz , że nie popierasz plagiatorów - więc czemu masz pretensje do tych którzy ich wyłapują ? Winny jest ten kto pokazał plagiat a nie ten kto go wstawił ?
Jedno jest pewne - ,, kłamstwo ma zawsze krótkie nogi ,, - i nie teraz to kiedyś każdy plagiat wpadnie . I taka osoba która zniża się do kopiowania cudzej pracy ma do wyboryu dwie opcje - albo pojawia sie na stronie na krótko - łapie jakąś nagrodę i znika ; albo pozostaje dłużej ryzykując że wyrobi sobie znajomosci , ktoś ją polubi , ona kogoś polubi - i raptem bum - wpadnie i będzie głupio bo wszyscy znajomi ze strony dowiedzą się , ze jest ( lub była ) kopiarzem . Po co ? Po co zajmować się czymś co nas nie interesuje , na czy się nie znamy ?
Nie znam się na ogrodnictwie więc nie bywam na stronach dla działkowców , nie startuję w konkursach na najładniejsze zdjecie altanki robiąc zdjęcie u sąsiada na działce - umiem i lubię gotować więc jestem na stronie kulinarnej .
Jeszcze wracam do tego co piszesz o publicznym podawaniu swoich nicków - nie rozumiem obiekcji- przecież nikt nie prosi by podawać nicki ze stron nie związanych z gotowaniem , lub podawać nick jeżeli nie wstawiasz swoich przepisów pod różnymi nickami tu i na innej stronie . Jeśli ktoś nie chce to nie musi podawać jakiegoś nicku z tym , że wtedy będzie sprawdzany przez Moderatora na tamtej stronie i przepis nie będzie mógł się ( jeśli gdzieś był wcześniej zamieszczony ) ukazać bez udowodnienia przez użytkownika , ze jest tą samą osobą ..
Jeśli ktoś z jakichś powodów nie życzy sobie by wiadomo było że na innej stronie jest kimś o innym nicku to jego sprawa ale nie można tego robic w połowie tzn przepisy przepisywać a do reszty się nie przyznawać . Albo - albo .Jeśli nie wstydzę sie swojego przepisu to nie wstydzę się również tego co piszę .
Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Kathlyn napisał(a): Buniu, niektórzy wybierając sobie naprawdę nick który jest dla nich bardzo osobisty... Jakieś numerki przy nim czy kombinacje niszczą to. Wolą coś innego, inną nazwę. Czy muszą się naprawdę z tego spowiadać na profilu? Na innej stronie są komentarze dotyczące przepisów, wypowiedzi na forum, itd. To wszystko musi być tutaj upublicznione? Domyślam się że w związku z nowym regulaminem (dla mnie po prostu do końca nieprzemyślanym i sama trzymam się z daleka od tego wyścigu szczurów) macie tu spore problemy. Nowe zasady w każdym razie zaostrzyły publiczne piętnowanie zaledwie podejrzanych o niecne uczynki użytkowników. Wiem, że to ułatwia pracę Moderatorom, ale etycznie mnie to po prostu razi.
Ale jeśli wstawiam przepisy pod różnymi nickami to skąd wszyscy inni mają wiedzieć , że ja jestem ich autorem a nie ,,pożyczam ,, sobie cudze przepisy .
Nikt nie wymaga od nikogo ,, spowiadania się ,, jak to okreslasz - z tym , że jeżeli nie używam stałego nicku lub nie podaje do wiadomości innych z których korzystam to narażam sie na zarzut plagiatu . Takie zasady obowiązują wszędzie - nie wolno kopiować cudzej pracy bo jest to nie zgodne z prawem Autorskim .
Jeśli nie wstawiasz przepisów ( a piszesz że nie uczestniczysz w tym wyścigu szczurów ) to sprawa Ciebie nie dotyczy - możesz pisać pod 10 różnymi nickami - nic nikomu do tego i nie musisz nikomu ich ujawniać . Jeśli zaś chce się zdobywać za swoją pracę ( powtarzam SWOJĄ ) nagrody to trzeba to robić uczciwie i liczyć się z weryfikacją .
Nie wiem czemu określasz branie udziału w zdobywaniu wirtuali ,, wyścigiem szczurów ,,? Tu nikt z nikim nie walczy o prymat bo nagrodę bierze nie ten kto pierwszy w jakimś tam czasie wstawi ileś tam przepisów - tylko ten kto zgromadzi uczciwie odpowiednią ilość punktów .Cały problem polega na tym by było to zrobione uczciwie .
Zwróć uwagę - osoba której przepisy się wymieni na forum podając linki do innej strony na której są one też zamieszczone a która jest ich autorem nie obraża się o to . Odpisuje - sorry- macie rację - powinnam uprzedzić , że na stronie x jestem pod nickiem xyz - już wpisuję do profilu . Ktoś kto jest autorem przepisów nie wstydzi się swoich nicków - nie wstydzi się tego , że jest na innych stronach , nie wstydzi się tego , że ma bloog - bo po to to robi by się dzielić z innymi tymi przepisami .
Kto nie chce nie wstawia przepisów i nie bierze nagród - kto chce wstawiać musi się godzić z zasadami .
Natomiast plagiatorzy wymienieni na forum jakoś nie biadolą , że się ich publicznie wymienia - bo po prostu wiedzą o tym , że kradną cudzą pracę i lepiej żeby się nie odzywali bo są winni .
Dorosły człowiek nie tłumaczy się przecież , że ma przepis z gazety którą sobie kupił w kiosku i nie wiedział , że nie może tego przepisać ( bo przecież za gazetę zapłacił to jest jego ) i o co chodzi - to już pomidorówki ugotować nie wolno wg przepisu z książki kucharskiej ? - To nie żart - notorycznie mam takie tłumaczenia jak wyłapię plagiat - czego się Pani czepia to co ja mam gotować zeby można było wstawić ?
A co do tego czy nieuczciwość należy publicznie piętnować - ogólnie nie przepadam za pyskówkami na forum ( a czasem ujawnienie czyjegoś oszustwa wywołuje niepotrzebną awanturę ) ale absolutnie nie zgadzam się na nieuczciwość i osobiście wywalała bym ze strony każdego po pierwszym plagiacie bo wg mnie nie ma czegoś takiego jak nieświadoma kradzież - bo plagiat jest kradzieżą i tak trzeba to nazywać .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Kathlyn napisał(a): Czasami Zewo te nicki już są zajęte i ktoś się loguje na stronce pod innym Dlaczego mimo próśb Moderatorów nie podajecie namiarów na zdublowane przepisy na priva, tylko publicznie tu piętnujecie użytkowników? Ja sama jestem całym sercem przeciwko kopiowaniu, kradzieży przepisów lub zdjęć, ale tu się niekiedy odbywa jakaś, przepraszam, chamska nagonka na pokaz i krzywdząca pewnie wielu ludzi.
Bo niestety tak to już jest , że aby np odebrać punkty delikwentowi , który nagminnie łamie regulamin Admin musi mieć podstawę . To , że ja wyłapię plagiat przed wstawieniem i zablokuję go nie znaczy jeszcze , że można takiemu komuś zablokować konto .
Muszę przyznać , że też nie jestem za tym by przed uzyskaniem 100 % pewności co do tego czy coś jest plagiatem czy nie przedyskutowywać to na forum - ale to co się ostatnio wyrabia to już jest horror .
Goraca prośba do wszystkich - podawajcie w profilu nicki z innych stron by nie być niesłusznie pomawianym.Stosujcie zasady ustalone dla przepisów , które wstawiacie na inne strony a obowiązujące tu .A łatwiej będzie wyłapać nieuczciwych użytkowników .
A nieuczciwym przypominam , że jeśli wstawiają plagiaty i za nie uzyskują wirtuale , za które zamawiają nagrody to jest to WYŁUDZENIE ( ta sama kategoria co podanie fałszywych danych o dochodach przy braniu kredytu w banku ) .Proponuję zastanowić sie czy warto dla bonu za 200 zł ryzykować potencjalną odpowiedzialność karną ?
Nie potrafię zrozumieć ani takiego postępowania ani tłumaczeń typu - ale to przepis z zeszytu mojej Mamy . Do licha przecież nie wstawia się na stronę kulinarną tego co gdzieś ktoś zapisał ( nawet osoba nam bliska ) a to co sami gotujemy , sprawdziliśmy tą potrawę i wiemy , że przepis jest dobry .
Sama uwielbiam konkursy - maniacko biorę w nich udział - ale u licha gotuję przy tym .Bo walczenie o nagrodę tylko wtedy ma sens kiedy jednocześnie czegoś się uczę , coś poznaję . Po co komuś kto nie gotuje wygrana w postaci przypraw , sokowirówki , blendera ? Żeby sie nachapać ?
Ludzie sami narażają się na lekceważenie ze strony innych użytkowników bo to przecież z daleka widać kto gotuje a kto tylko wstawia przepisy .
A przecież zabawa w kuchni to taka fajna sprawa .
Kathlyn - a co do zajętych nicków = to nie do końca jest tak jak piszesz . Gdybym chciała zacząć bywać gdzieś gdzie już była by Babciagramolka ( między innymi ten nick wybieram zamiast Bunia bo Bunia częso już jest ) to dodała bym do nicku BabciagramolkaB , BabciagramolkaGraż , itp tak by nick był taki sam a tylko odróżniał mnie od tego kogoś . Przecież nick to nasza osobowość - istniejemy dzięki niemu w wirtualnym świecie ( a jak istnieć jak się ma 10 imion ? )
Odp: Odp: Odp: Kuchenne przesądy
- Forum: Kuchenne przesądy
cherry napisał(a): Mufinka1 napisał(a): Moja mama mówiła, że jak kobieta ma okres to żeby nie dotykać ciasta drożdżowego bo nie wyrośnie i wyjdzie zakalec.
Tez tak słyszałam
- to już wiadomo czemu Babcie ( te wiekowe ) pieką najlepsze ciasta i ogórki kiszone zawsze im się udają - to po prostu natura zadbała o to by młodym hormony przeszkadzały dominować w domu - jak chcę mieć dobrą drożdżówkę i twarde ogórasy to do Babci po prośbie
Odp: Kuchenne przesądy
- Forum: Kuchenne przesądy
A ja znam sposób na to żeby nie było awantury jak się rozsypie sól
Trzeba sól zasypać cukrem
Tym sposobem awantura posłodzona i dwa razy więcej straty
Tak mi to weszło w krew , że nie ma silnych co trochę soli upadnie na blat jak coś sole to łapię za cukiernicę - ale działa Mama nie robi awantur o rozsypaną sól
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A mnie naszło na sos chrzanowy - czyli mam Kiełbasę w sosie chrzanowym
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Przypominam tylko , że nie ma obowiązku występowania na wszystkich potralach pod jednym nickiem . Pewnie , że było by fajnie móc rozpoznawać znajomych od razu . Zanim zaczniemy mieć pretensję proponuję rozważyć opcję ,,, że nasza ,,-smakowita i truskaweczka z przepisy.net.pl to ta sama osoba .
W Regulaminie naszej strony są dwie możliwości wstawiania przepisów , które mają się pojawić również na innych portalach których jesteśmy użytkownikami .
1)- przepis wstawiamy na Gotujmy.pl jako na pierwszą stronę - ma ona priorytet ( co w momencie sprawdzania jest łatwe do wychwycenia , bo albo u nas już przepis jest a nigdzie go nie ma - ale po jakimś czasie już nie i jeśli nie ma daty i godziny wstawienia na tym drugim portalu wygląda to tak jak by przepis nie był sprawdzany wcale )
2)- tekst opisu procedury jest modyfikowany ( wiadomo ,że będzie podobny bo to nasz przepis ) i wstawiany na nasz i inne portale ( w tym również swój bloog w zmienionej formie - trochę to męczące ale bezpieczniejsze )
Osobiście wolę opcję drugą + zaznaczenie w profilu że na innych stronach jest się pod takim a takim nickiem .
Ponieważ ręczyć za siebie może tylko każdy indywidualnie - proszę Smakowitą ( Truskaweczkę ) o parę słów wyjaśnienia
Dzięki wszystkim za czujność .Miłego dnia .
Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?
- Forum: Co dzisiaj na podwieczorek?
Nie musiałam robic dziś obiadu bo został mi z wczoraj to wzięłam się w końcu za testowanie tej mojej mini tortownicy . A oto rezultat - torcik z dwóch rodzajów biszkopu ( biały i kakaowy ) nasączany kawą z alkoholem . Z kremem czekoladowo-kawowym z alkoholem na bazie masła . Z malinami
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Postałam dziś trochę w kuchni .
-Kremowa zupa z bobu
-Polędwica wieprzowa duszona w śmietanie
-Kasza jęczmienna z cebulką
-Buraczki ,, zaklepane ,, mąką