Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Sushi

  • Forum: Sushi

cherry napisał(a): Dziewczyny - no i pewnie macie rację z tym octem ryżowym. Miałam specjalny ryż do sushi, ale octu zapomniałam kupić, a ponieważ musiałabym daleko jechać, kiedy już mi się ryż gotował to sobie odpuściłam. Myślałam, że ocet jest potrzebny tylko do tego, aby ryż się odpowiednio kleił, a ponieważ mój się nie rozpadał i było ok - to już nie zawracałam sobie głowy. Następnym razem zapiszę sobie aby ten ocet wziąć


Wcale nie musi być ocet ryżowy - możesz użyć naszych octów owocowych .

Dziewczyny napiszę Wam cos co Was może zszokuje a czego dowiedziałam się od naszej byłej użytkowniczki Tokijki , która mieszka w Japonii ( właśnie w Tokio ) i z którą utrzymuję kontakt . Tak na prawdę shusi było potrawą biedaków i w niektórych kręgach elit japońskich do tej pory jest nie do przyjecia by je jeść .
Biedacy których nie stać było na gotowanie świeżego ryżu co dziennie ( bo nawet na opał nie było ich stać ) - gotowali raz na jakiś czas - a po to by ryż nie spleśniał zakwaszali go octem . Zawijali w to co było dostępne za darmo czyli wodorosty które wyrzucało morze .Ryby na ryby nie było ich stać - stąd na shusi strzępki ryb ( w tej starej wersji japońskiej był to suszony tuńczyk Katsuobuschi ) .Po to żeby dało sie to wogóle zjeść maczali w sosie sojowym . Tyle , że Japończycy są perfekcjonistami i nawet tą potrawę podawali w piękny sposób .
W ostatnich latach japońszczyzna zrobiła się modna . Dołożono do shusi droższe -luksusowe dodatki typu łosoś , kawior , pstrąg .

Wszystkim którzy robią w domu podpowiadam jeszcze jedno - podajcie zamiast sosu sojowego japoński sos Teriyaki ( jest lekko słodkawy i będzie łatwiejszy do przyjęcia dla nowicjuszy niż maczanie w sosie sojowym tym bardziej , ze sosy sojowe dostępne u nas w zwykłych sklepach to tak jak octy balsamiczne za 6 zł - sa guzik warte )

Odp: Odp: Sushi

  • Forum: Sushi

cherry napisał(a): Ja też zrobiłam sushi, ale nie miałam aparatu. To było moje pierwsze sushi maki, z ogórkiem i łososiem. Dop tego oczywiście sos sojowy, pasta wasabi i marynowany imbir, ale... nie wyszło mi jak się spodziewałam. Tzn. technicznie sobie poradziłam, wszystko ładnie się zwinęło, nie rozpadało się, ale jakoś mało w tym moim sushi było smaku :/ nie wiem co zrobiłam źle, może za mało tego łososia dałam, przez co bardziej było czuć same algi i ryż

Następnym razem planuję je bardziej urozmaicić - krewetki, więcej łososia, sezam (spróbuję zrobić uramaki), tak, żeby nie było takie ryżowe...
jak zrobię to się podzielę zdjęciami i przepisem


A ryż był zakwaszony ? Bo cały smak shusi zaczyna się od ryżu .Ogólnie to wg mnie shusi jest przereklamowane - mnie w wersji japońskiej nie smakuje . Zrobione wg fusion np. ryż smażony ugotowany na bulionie ( może być warzywny ) z marynowanym buraczkiem , kawałkiem ogórka i wędzonym na gorąco ( nie na zimno ) łososiem - zawinięte w sparzoną sałatę lub por jest pyszne ( wg mnie nori jest be )

Odp: co dzisiaj na obiad?

Dalszy ciąg lenistwa a przy okazji czyszczenie lodówki na nowe zakupy :
- Sos borowikowy z zupki i mielone
-Surówka z jabłka z rzodkwią

Odp: co dzisiaj na obiad?

Zainspirował mnie przepis

Zupa kalafiorowa - https://gotujmy.pl/zupa-kalafiorowa,przepisy,110713.html

czarnej landryny . Zupa pycha .

Ugotowałam na udku i dałam dużo kopru bo lubię w zestawieniu z kalafiorem i więcej śmietanki ( ok.1/2 szklanki ) . Następny raz dam zieloną fasolkę szparagową i mam pomysł na dodatkową przyprawę która mi pasuje do kalafiora . Ale to już będzie mój przepis .

W każdym razie zupka pycha - polecam .Wg mnie można zrobić nawet zimą z mrożonego kalafiora i fasolki mrozonej lub wrzuconej w ostatnim momencie odcedzonej fasolki konserwowej .

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Z bierzących uwag .
Kochani

Pilnujcie tego co robicie . Notorycznie dostaję wiadomości z pretensjami , że komuś dałam za przepis 20 punktów a przecież były tam zdjęcia .

Po pierwsze ja ( Moderator ) nie przyznaję nikomu żadnych punktów - to jest robione automatycznie . Tyle razy było to już wałkowane - zdjęcie musi być opisane , żeby system zaliczył za nie punkty . Inaczej zdjęcie się pojawi ale punktów za nie nie będzie .

Nawet jak edytujecie przepis i dodacie opisy pod zdjęciami po wstawieniu go to Moderator nie może dodać punktów bo nie ma takich uprawnień ( nie możemy ,, grzebać ,, przy żadnej punktacji ) .Trzeba pisać do Cherry lub Tit - opisać co się stało - podać dane przepisu , nazwę - numer ID ( jest przy nazwie przepisu ) i poprosić o dodanie punktów .

I jeszcze jedno - znacie mnie i wiecie , że jestem ( albo inaczej staram sie być bardzo opanowana ) - ale czemu u licha niektórzy zakładają , że robię im na złość bo nie zaliczyło im punktów ( zablokowałam przepis bo był nie zgodny z Regulaminem czy co innego ) .Działania Moderatorów nie mają nic wspólnego z tym czy kogoś lubimy czy nie - to jest po prostu sprawdzanie przepisów pod kątem trzymania się przepisów i jeśli je spełniają - mechanicznym klikaniu- Wstaw .

Nawet gdybym kogoś bardzo lubiła a popełni błąd to mu przepis zablokuję .

Pomyślcie o tym ( niektórzy ) i nie rzucajcie oskarżeń na Moderatora za własne błędy .

Odp: co dzisiaj na obiad?

U mnie szybko i leniwo tzn
-Barszcz czerwony z Tortellini dla leniwych
-Buniowy giuwecz z indykiem ( sam się dusi )

Odp: Kuchnia fusion

Czy ja wiem czy to jest kuchnia fusion ? To raczej po prostu kawałek pizzy położony na makaronie . Fusion kojarzy mi się np z bigosem doprawionym przyprawami tajskimi , barszczem białym z chrzanem Wasabi , shushi zrobionym z kaszy wiejskiej w sałacie zamiast nori i ogórkiem i pstragiem w środku .
Uwielbiam mieszanie smaków .Czasem coś z kuchni narodowej innego kraju mi odpowiada a cała potrawa nie - wtedy to zmieniam . Robię japońskie Bento po polsku , risotto bez wina z Chedarem zamiast parmezanu .Ostatnio robiłam właśnie bigos z kapusty pekińskiej . Z angielskiego kremmu deserowego Lemon Curd robię marynaty np. do ryb w połączeniu z ostrymi przyprawami np. meksykańskimi .łączę smaki i składniki z całego świata i bardzo mi to odpowiada .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Jak to co dziś na obiad ? Piątek to rybka -,, Halibut z salsą pomidorową ,,

Odp: co dzisiaj na obiad?

Serdelki w sosie chrzanowo-jabłkowym

Odp: Odp: ZABAWA: Co to za owoc / warzywo ?

Polpal napisał(a): Wygląda na durian.

http://en.wikipedia.org/wiki/Durian

Zgadzam się to mi wygląda na Durian . Nie miałam w łapkach ale z tego co wiem to lepiej Netko nie kupuj bo z tego co czytałam to potwornie śmierdzi ( miąższ ma konsystencję budyniu )