Ciasto francuskie
- Forum: Ciasto francuskie
Czemu jak przygotowuję ciasteczka z ciasta francuskiego to na wierzchu robią się takie bąbelki? Zamiast ciasto być gładkie jest dziwne.
Staż w Gotujmy: 3123 dni
Miasto: -
Czemu jak przygotowuję ciasteczka z ciasta francuskiego to na wierzchu robią się takie bąbelki? Zamiast ciasto być gładkie jest dziwne.
mocsłodkości napisał(a): Macie pomysł na tort dla dziewczyny w wieku 16 lat? Ja mam pustkę w głowie.
Ja bym zrobiła (jak bym umiała ) tort torebkę i kosmetyki wokół niej
pyszalka napisał(a): biedroneczki napisał(a): Jakich składników używacie do przygotowywania koreczków? Szukam nowych inspiracji, bo moje choć pyszne to są już oklepane. Zawsze ser żółty, wędlina, ogórek, pomidor, pieczarka. Czego jeszcze można użyć?
A robiłaś kiedyś koreczki z samych owoców? Są nie tylko pyszne, ale i ładne. Ja właśnie w tej formie lubię podawać owoce na domówce, bo jednak jedzenie całych owoców nie dość że lepi ręce to jeszcze niektórzy sie krepuja ze sok ścieka po brodzie - a w formie koreczków wszystko rozchodzi sie błyskawicznie.
Aby jabłko albo banan nie ściemniały warto je lekko skropić sokiem z cytryny. Ja wykorzystuję banany, borówki, truskawki, maliny, ananasa, brzoskwinię, gruszkę. Jak używasz owoców z zalewy trzeba je najpierw osuszyc.
Super pomysł z tymi owocami. Faktycznie niektóre potrafią nieźle dać w kość. A taki prosty zabieg jak nabicie ich na wykałaczki ułatwi jedzenie
Jakich składników używacie do przygotowywania koreczków? Szukam nowych inspiracji, bo moje choć pyszne to są już oklepane. Zawsze ser żółty, wędlina, ogórek, pomidor, pieczarka. Czego jeszcze można użyć?
robaczek napisał(a): Macie jakiś patent na pokrojenie boczku na cieniutkie plasterki? Chciałam zrobić śliwki w boczku, ale grube plastry boczku psują cały efekt. Będę wdzięczna za sugestie.
Krajalnica Chyba nie ma niczego co by pokroiło cieniej i dokładniej
Może nie licząc japońskiego mistrza sushi
biedroneczki napisał(a): U mnie też są Ja je mam na ratunek
Chce mi się czegoś, a nie mam z czego zrobić
I na pocieszenie. Jak robię ciasto sama i mi nie wyjdzie , a mam mieć gości i ciasto potrzebne od zaraz to mnie taki gotowiec ratuje
U mnie też są Ja je mam na ratunek
Chce mi się czegoś, a nie mam z czego zrobić
Jak długo schną cukrowe ozdoby? Chciałam zamówić kilka w cukierni i nie wiem ile czasu wcześniej muszę to zrobić. Wolałabym nie zostać na lodzie, bo figurka nie wyschnie na czas. Będę wdzięczna za pomoc i informację.
Czego używacie do rozbijania orzechów? Ja trafiłam na takie mega twarde skorupki, które rozwaliły mi dziadka do orzechów Mój ulubiony dziadek pożegnał się z "życiem". Młotek też nie dał rady. Orzechy uciekają na wszystkie strony. A mi się tak chce orzecha
normalnie zatrudniłabym wiewiórki jak w jednej książce
ale obawiam, się że te moje zjedzą orzechy a mi zostawią łupinki
Czym kierujecie się przy wyborze mebli do kuchni? Na co zwracacie największą uwagę? Lepsze są tez połyskiem czy matowe? Które lepiej się czyści?