Odp: Ile masy do tortu?

biedroneczki napisał(a): Jak przygotowujecie tort przekładany np. bitą śmietaną i wiśniami to ile masy dajecie pomiędzy biszkopty? Ja daję sporo, a jak jadłam tort u znajomych to masy było jak na lekarstwo. Praktycznie sam biszkopt.

Jak robię tort z samą bitą śmietaną to daję całą na jeden blat. A jak do śmietany dodaję owoce lub inne dodatki to połowę lub 1/4 w zależności jak dużo dodatków do śmietany dodaję

Odp: Odp: Pączki :)

ciasteczka napisał(a): biedroneczki napisał(a): Ile pączków planujecie dzisiaj zjeść? Stawiacie na tradycyjne pączki czy może coś innego?

Zjadłam 5 a może 6 Nie pamiętam

Zapomniałam dodać, że zamiast pączków tradycyjnych przygotowałam gniazdka Wyszło ich około 50 i wszystkie wyparowały

Odp: Pekany

  • Forum: Pekany

mocsłodkości napisał(a): Jak je rozbić żeby orzechy były w całości?

Ja nacinam je ostrym nożem po długości. Potem ostrożnie za pomocą dziadka do orzechów zgniatam od góry do dołu. Nie zawsze się udawało, ale sporo orzechów w całości

Odp: Ser na wagę

mocsłodkości napisał(a): Kupiłam ostatnio ser w kostce. Był na stoisku z obsługą więc pani dała ser z opakowaniem na wagę i zamiast zapłacić 12,90 za 1 kg sera zapłaciłam 14,90, bo policzono mi za opakowanie. Czy to nie lekka przesada?

Nie mogłaś oddać? Ja bym podeszła do obsługi i poprosiła o informacje. Zawsze można taki ser oddać Przynajmniej tak mi się wydaje.

Odp: Pączki :)

biedroneczki napisał(a): Ile pączków planujecie dzisiaj zjeść? Stawiacie na tradycyjne pączki czy może coś innego?

Zjadłam 5 a może 6 Nie pamiętam

Odp: Kawior

  • Forum: Kawior

biedroneczki napisał(a): Z czym podajecie kawior? Dostałam od znajomych i nie wiem co z nim począć.

Osobiście go nie lubię, ale widziałam jak w jednym programie podawane były z blinami.

Migdały

Mamy od świąt miks orzechów. Są wśród nich migdały. Jak się do nich dobrać? Są tak twarde, że nawet młotek nie daje rady.

Odp: Mąka do naleśników

biedroneczki napisał(a): Jakiej mąki używacie do naleśników? Nie chodzi mi o producenta tylko bardziej o typ mąki

Ja używam mąki wrocławskiej. Ona ma chyba typ 500. Mogę się jednak mylić

Odp: Siemię lniane

lukrowanepierniczki napisał(a): Do czego używacie siemienia lnianego? Mam dwa opakowania, które w prezencie dostałam i nie wiem co z nimi począć.

Przy pieczeniu chleba, możesz dodawać je do ciasta

Odp: Odp: Ciasteczka bez glutenu

misia5 napisał(a): lukrowanepierniczki napisał(a): Może mi ktoś polecić przepis na ciasteczka bez glutenu?

Zerknij na te przepisy: https://gotujmy.pl/bezglutenowe-ciasteczka-kokosowe,przepisy-ciasteczka-bezglutenowe-przepis,258920.html  https://gotujmy.pl/bezglutenowe-ciasteczka-z-czekolada-i-rodzynkami,przepisy-ciasteczka-bezglutenowe-przepis,259459.html  https://gotujmy.pl/bezglutenowe-ciasteczka-z-kleiku-ryzowego,przepisy-ciasteczka-bezglutenowe-przepis,259258.html Może któryś przypadnie Ci do gustu  


Podkradam przepisy Muszę je wypróbować