Odp: Sernik kawowy

lukrowanepierniczki napisał(a): Macie może przepis na sernik kawowo-waniliowy albo kawowo-śmietanowy? Od dłuższego czasu szukam takiego i nie mogę znaleźć.

Wydaje mi się, że wystarczy do takiego sernika dodać kawę rozpuszczalną lub cappuccino. Dokładnie zmiksować i upiec

Odp: Chałwa

  • Forum: Chałwa

mocsłodkości napisał(a): Dostałam od męża chałwę. Moja ulubiona ale jest twarda jak kamień. Nie da się jej ugryźć, pokroić nawet łyżką skrobać. Co z niej zrobić? Do czego wykorzystać żeby nie wyrzucać?

A może zalać mlekiem. Poczekać, aż się rozpuści zagotować mleko i zrobić na nim budyń Potem utrzeć z masłem i przełożyć ciasto

Sycąca zapiekanka

Macie pomysł na szybką, pyszną i sycącą zapiekankę? Chodzi o taką dla zapracowanych, których doba jest zdecydowanie za krótka

Domowe trufle

Jak robicie trufle? Jakich dodatków używacie, by były pyszne i oryginalne? W czym je obtaczacie?

Odp: Koreczki

biedroneczki napisał(a): Jakich składników używacie do przygotowywania koreczków? Szukam nowych inspiracji, bo moje choć pyszne to są już oklepane. Zawsze ser żółty, wędlina, ogórek, pomidor, pieczarka. Czego jeszcze można użyć?

Ja daję też min. mini kukurydzę, oliwki czarne lub zielone, małe kuleczki mozzarelli, paprykę, wędzonego łososia

Odp: Domowe trufle

W sezamkach nie próbowałam. Muszę zrobić

Odp: Zasmażana kapusta

Ja daję łyżkę mąki na 2 łyżki smalcu.

Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U mnie też zimno, szaro, i deszczowo. Chyba już słońce i ciepełko nie wrócą

Odp: Bałaganiara

skuter5 napisał(a): Jak namówić dziecko do sprzątania po sobie? Nic nie pomaga. Wcześniej miało błysk, a teraz szkoda słów. Większego bałaganu chyba nie da się zrobić. Niczego nie można znaleźć. Moja siostra (mama dziecka) jest załamana, a ja strasznie nie lubię takiego stanu rzeczy. Będę wdzięczny za sugestie jak wyprostować to co teraz jest tak poplątane.

Przeczekać. Zostawić. Zaprosić koleżanki Raz, drugi zobaczą bałagan i dziecko samo zacznie sprzątać

Odp: Puree z dyni

biedroneczki napisał(a): Jak robicie puree z dyni do słoików to używacie do niego dyni pieczonej czy gotujecie ją i odparowujecie nadmiar wody i miksujecie na gładkie puree?

Ja robię z pieczonej. Jeśli jest za rzadka, to jeszcze dodatkowo "przesmażam". Im bardziej gęste puree tym lepiej