Lody arbuzowe

Próbował ktoś zrobić lody z arbuza? Zastanawiam się nad zmiksowaniem go i przecedzeniem przez sitko, a potem dodać ubitą na sztywno kremówkę. Nie wiem tylko czy to zda egzamin. Jak myślicie?

Paluszki :)

Podajecie na imprezach paluszki czy to już zamierzchłe czasy i tylko nasi rodzice nałogowo je kupowali na wszelkiego rodzaju imprezy?

Ciasto bananowe

Co zrobić żeby ciasto bananowe było puszyste a nie zbite i twarde? Mi zawsze taki klocek wychodzi

Masa z wiśniami

Co zrobić żeby po dodaniu przesmażonych wiśni do masy ona nie zrobiła się za rzadka?

Deska do krojenia

Jakiej deski używacie podczas krojenia produktów? Wolicie drewnianą, szklaną a może z tworzywa sztucznego?

Gotowanie makaronu

Jak gotujecie makaron to dodajecie do wody olej?

Przesiewacz do mąki

Korzystacie z przesiewaczy do mąki czy wolicie sitko? Warto się w nie zaopatrzyć czy to zbędny kuchenny gadżet?

Orzechy w cieście

Co zrobić, by grubo pokrojone orzechy dodane do ciasta były miękkie, a nie twarde jak kamień?

Masa z białek

Jak zrobić masę do rurek z parzonych białek? Nie pamiętam jak się ją robiło Wiem, że ubijało się białka w mice położonej nad parą i nic więcej

Odp: Maślanka

ciasteczka napisał(a): Mam dwa litry maślanki. Co pysznego można z niej wyczarować? Macie jakieś sprawdzone przepisy z jej wykorzystaniem?

Jest ciasto, do zrobienia, którego potrzebna jest maślanka Pyszne są też placuszki z maślanki