Odp: Lukier
- Forum: Lukier
mocsłodkości napisał(a): Z czego najczęściej przygotowujecie lukier na wypieki? Robicie go na bazie białka, mleka, wody, a może jeszcze czegoś innego?
Ja robię na białku.
Staż w Gotujmy: 5030 dni
Miasto: -
mocsłodkości napisał(a): Z czego najczęściej przygotowujecie lukier na wypieki? Robicie go na bazie białka, mleka, wody, a może jeszcze czegoś innego?
Ja robię na białku.
biedroneczki napisał(a): Na czym najczęściej smażycie jajecznicę? Robicie ją na maśle czy może na przesmażonym boczku? A może jeszcze inaczej?
Ja robię na boczku. Czasem przesmażam cienką kiełbasę i na tym robię jajecznicę
skuter5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Jak robicie masę budyniową to robicie ją z budyniu w proszku czy sami go przygotowujecie?
Ostatnio sam zrobiłem Nie lada wyczyn, bo mi ostatnio te masy nie chcą wyjść :/
A Wam wychodzą masy z kupnego budyniu? Mi ostatnio się ciągle rozwarstwiają. A jak zrobiłem sam budyń (coś mnie natchnęło i go sam zrobiłem) to masa wyszła i była super lekka i puszysta.
biedroneczki napisał(a): Jak robicie masę budyniową to robicie ją z budyniu w proszku czy sami go przygotowujecie?
Ostatnio sam zrobiłem Nie lada wyczyn, bo mi ostatnio te masy nie chcą wyjść :/
U mnie w dzień słońce, ale jest zimno. Wieje przenikliwy wiatr. Noce też są chłodne. Jednak dopiero kwiecień, a kwiecień przeplata Byle szybko przestał
Urodziny
Zdecydowanie krowie
misia5 napisał(a): skuter5 napisał(a): Co zrobić żeby się ciasta skleiły i nie rozleciały przy krojeniu?
Ciasta przed nałożeniem na siebie posmaruj delikatnie białkiem. Potem musisz dobrze schłodzić ciasto.
Wielkie dzięki za tą radę. Przy następnych ciastkach z niej skorzystam
Co zrobić żeby się ciasta skleiły i nie rozleciały przy krojeniu?
Agnieszka Rec napisał(a):
2 kisiele jabłkowe
1 galaretka zielona
10 dag masła Wykonanie: Zagotować 2,5 szkl. wody. W 1/2 szkl. zimnej wody rozmieszać kisiele. Wlać na gotującą się wodę. Ugotować kisiel mieszając. Gorący ściągnąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę zieloną. Gorący kisiel z rozpuszczoną galaretką zmiksować z masłem o temp. pokojowej,na gładką masę. Lekko przestudzić. Tylko taką o smaku lekko jabłkowym robiłam
Super. bardzo Ci dziękuję, za ten przepis. Wypróbuję go w najbliższy weekend. Dam znać co mi wyszło