katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lukrowane rogaliki z marmoladą.

Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 100ml gęstej śmietany (lub jougurtu),
  • 200g margaryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli
  • marmolada, powidła, owoce lub czekolada
  • + 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 1,5 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek, aby nie wysychało i włozyć do lodówki na minimum 2 godziny (lub do zamrażalnika wtedy czas chłodzenia jest krótszy). Casto wyjąż z lodówki/zamrażalnika podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować, podsypując mąką. Przy pomocy okrągłego talerza wyciąć koło z ciasta. Podzielić jak na pizzę 8 lub 12 trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać ku środkowi, uformować goraliki. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczzem. Piec 15-20 min w temperaturze 180 st. C, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.
Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą
Zagnieść ciasto, tak aby było gładkie i zwinąć w kulę.
Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą
Rozwałkowac ciasto, wyciąć koło i podzielić na trójkaty.
Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą
Zwinąć rogaliki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą
Rogaliki piec na złoty kolor, po wystudzeniu polukrować.