bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Lumaconi, tuńczyk kapary i pomidory

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos do makaronu inny niz wszystkie; kapary, tuńczyk, anchois i pomidory

Lumaconi, tuńczyk kapary i pomidory

Składniki:

Lumaconi, tuńczyk kapary i pomidory

 

  • troche oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów
  • puszka tuńczyka w oleju
  • cebula
  • ząbek czonsku
  • 5 filecikow anchois
  • łyzka kaparow w zalewie solnej
  • makaron lumaconi 1/2 opakowania - takie małe koszyczki (albo inny ktory w naturalny sposob da sie tym gestym sosem obkleic lub nafaszerowac np muszle)
  • pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

Lumaconi, tuńczyk kapary i pomidory
Wstawiamy wode na makaron z odrobina oliwy i gotujemy makaron al dente. Odcedzamy. Posiekac cebule i czosnek. Zeszklic na oliwie, dodac pomidory z puszki i lekko poddusic. Fileciki anchois pokroić i dodac do pomidorow. Anchois rozpuszczą sie w pomidorach. Potrawy nei solimy bo fileciki sa słone jedynei doprawiamy pieprzem Na samym koncu dodajemy tunczyka z puszki i w zaleznosci od upodoban tyle ile nam sie podoba kaparow. Jesli ktos nie przepada nie musi i mozna te kapary w ostatecznosci zastapic czarnymi oliwkami albo niczym. Mieszamy z odcedzonym makaronem i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, zeby koszyczki - makaron sie z sosem "przegryzly". Gotowe!

Szybkie, proste i tanie. I zawiera wszystko to co ostatnio uwielbiam