Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Łzy konika polnego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniała kresowa nalewka, która zaspokoi gusta najbardziej wymagającego konesera. Zapewniam że najlepszy koniak przy tym wysiada.

Łzy konika polnego

Składniki:

Łzy konika polnego

 

  • 2 l czystej wódki dobrej jakości
  • 1 szklanka miodu kwiatowego ( prawdziwego ! )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1 łyżka suszonych płatków róży cukrowej ew.1 szklanka świeżych
  • 1 łyżka świeżej ruty lub melisy
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 kawałeczek kory cynamonowca lub szczypta mielonego cynamonu
  • 1 kawałeczek świeżego imbiru
  • 5 goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Łzy konika polnego
Zioła, płatki różane, i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu około 15-20 minut. Następnie dodajemy miód, cukier i wódkę. Mieszamy aż wszystkie składniki rozpuszczalne stworzą jednolity roztwór i podgrzewamy przez kolejne 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia (!) Po ostudzeniu, przelewamy do wyparzonego, hermetycznie zamykanego szklanego naczynia. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na około tydzień. Kiedy płyn będzie już klarowny, delikatnie przelewamy do butelek przez lejek wyłożony bibułą lub gazą. Należy uważać na osad z dna aby nie "zamulił" nam nalewki. Odstawiamy na kolejny tydzień w ciemne miejsce. Oczywiście im dłużej będzie stała tym lepszy będzie jej smak. Tak naprawdę pełen aromat i niesamowity bukiet zapachów uzyskujemy dopiero po około roku.