Sposób przygotowania:
Łzy konika polnego
Zioła, płatki różane, i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu około 15-20 minut. Następnie dodajemy miód, cukier i wódkę. Mieszamy aż wszystkie składniki rozpuszczalne stworzą jednolity roztwór i podgrzewamy przez kolejne 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia (!) Po ostudzeniu, przelewamy do wyparzonego, hermetycznie zamykanego szklanego naczynia. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na około tydzień. Kiedy płyn będzie już klarowny, delikatnie przelewamy do butelek przez lejek wyłożony bibułą lub gazą. Należy uważać na osad z dna aby nie "zamulił" nam nalewki. Odstawiamy na kolejny tydzień w ciemne miejsce. Oczywiście im dłużej będzie stała tym lepszy będzie jej smak. Tak naprawdę pełen aromat i niesamowity bukiet zapachów uzyskujemy dopiero po około roku.