2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Maccheroni alla calabrese

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne danie obiadowe z makaronem boczkiem i roladą ustrzycką najlepiej smakuje prosto z patelni.

Maccheroni alla calabrese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maccheroni alla calabrese

 

  • 30 dag makaronu świderki
  • 15 dag boczku łuskanego
  • 10 dag rolady ustrzyckiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól himalajska do smaku
  • 1/2 łyżeczki bazyli suszonej
  • pieprz czarny świeżo mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Maccheroni alla calabrese
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,odcedzamy. Boczek łuskany kroimy na cienkie paseczki,wrzucamy na sucha patelnię i zrumieniamy,dodajemy pokrojoną w kosteczke cebulę podlewamy olejem i dusimy wszystko razem.Przyprawiamy solą pieprzem dodajemy suszoną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy wszystko razem.Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i chwilę jeszcze podgrzewamy na patelni mieszajac .Natkę pietruszki drobno posiekać dodać do dania.Na sam koniec posypać pokrojoną w kostkę roladę ustrzycką ,potrzymać jeszcze chwilę na patelni aż ser się lekko stopi i podawać gorące. Smacznego:)
Maccheroni alla calabrese
pokrojony boczek skwarzymy na rumiano dodajemy cebulkę
Maccheroni alla calabrese
nastepnie doprawiamy bazylią solą himalajską i pieprzem
Maccheroni alla calabrese
dodajemy makaron i posiekaną natkę mieszamy wszystko razem
Maccheroni alla calabrese
na sam koniec dodajemy pokrojony ser i trzymamy chwilę na ogniu aż ser się rozpuści lekko

Tagi:

makaron