Sposób przygotowania:
Mafalde z potrawką serową
Wymieszać żółtka z sosem z cytryny i kilkoma łyżkami letniego rosołu. Uprażyć na suchej patelni pestki dyni ( lekko je soląc ). W garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę . Wymieszać. Rozprowadzać zasmażkę letnim rosołem . Ugotować makaron w osolonej wodzie ( jak kto lubi ja wole al dente) . Odcedzić i przerzucić ponownie do garnka w którym sie gotował - przykryć . Sos zagotować. Wyłączyć. Wolno wlać do niego żółtka z sokiem cytrynowym i odrobiną bulionu. W trakcie wlewania mieszać by żółtko się nie ścięło. Wsypać do sosu połowę utartego sera i mieszając doprowadzić do tego by się roztopił . Doprawić do smaku solą , cukrem i szczypta gałki muszkatołowej . Wlać sos do makaronu i wymieszać .Zostawić przykryty na 5 minut by makaron wciągnął w siebie część sosu. Na talerzach posypywać resztą sera i pestkami . Ja podaję jeszcze osobno ziołowy pieprz bo lubię posypać odrobiną , ale to już wg uznania. * Oczywiście każdy inny ,,krótki- gruby " makaron też może być ** Można użyć każdego ostrego żółtego sera byle się łatwo topił