WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 615]

Magdalenki cytrynowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mięciutkie biszkoptowe ciasteczka o smaku cytrynowym, które zachwycą dorosłych i dzieci. Posypane odrobiną cukru pudru są idealnym deserem do herbaty czy kawy.

Magdalenki cytrynowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Magdalenki cytrynowe

 

Sposób przygotowania:

Magdalenki cytrynowe

ETAP 1:

Masło roztopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do białek dodawać partiami cukier i dalej miksować. Gdy cukier się rozpuści dodawać do piany po jednym żółtku i po każdym miksować.

Do masy jajecznej przesiać mąkę, dodać zapach cytrynowy i skórkę otartą z cytryny i wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem. Silikonowe foremki do magdalenek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni.

Jeśli piekarnik będzie rozgrzany to piec ok. 10 min. Po upieczeniu przestudzić i wyjąć ostrożnie z foremek. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Magdalenki cytrynowe
Magdalenki cytrynowe po wyjęciu z foremek