Sposób przygotowania:
Magdalenki cytrynoweETAP 1:
Masło roztopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do białek dodawać partiami cukier i dalej miksować. Gdy cukier się rozpuści dodawać do piany po jednym żółtku i po każdym miksować.
Do masy jajecznej przesiać mąkę, dodać zapach cytrynowy i skórkę otartą z cytryny i wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem. Silikonowe foremki do magdalenek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni.
Jeśli piekarnik będzie rozgrzany to piec ok. 10 min. Po upieczeniu przestudzić i wyjąć ostrożnie z foremek. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SylaUla