Sposób przygotowania:
Magdalenki z kremem cytrynowymPrzygotowanie kremu
Cytryny dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę (uważać, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej warstwy), wycisnąć z obu sok.
Przygotowanie kremu
Do miski z sokiem i skórką umieszczonej nad kąpielą wodną dodać kawałeczki masła oraz cukier i roztrzepane jajka. Całość mieszać dość często, aby składniki się połączyły, a konsystencja przypominała budyń.
Przygotowanie kremu
Krem przełożyć do słoika lub pudełka, schłodzić.
Ciasto
W jednej misce przygotować mąkę oraz proszek do pieczenia. Masło i mleko podgrzać, aż masło się rozpuści, wymieszać z miodem. W misce umieścić cukier oraz jajka, ubić na puszystą masę, połączyć z wymieszanym mlekiem, masłem i miodem. Dodawać stopniowo suche składniki, miksować do połączenia. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką foremkę wykładać łyżeczką porcje ciasta - ok. do 2/3 wysokości zagłębień.
Pieczenie
Magdalenki piec w 190st. C przez ok. 10-12 minut. Przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziewać jeszcze ciepłe magdalenki.
ajrinwu