SUPERPRZEPIS

Magdalenki z kremem cytrynowym

  • 1
  • Triss
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Magdalenki z kremem cytrynowym

Mięciutkie i proste w przygotowaniu klasyczne ciasteczka - magdalenki. Nadziewane kremem cytrynowym.

Składniki:

Magdalenki z kremem cytrynowym

ciasto

krem cytrynowy

Sposób przygotowania:

Magdalenki z kremem cytrynowym

Przygotowanie kremu

Magdalenki z kremem cytrynowym
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z obu cytryn.

Cytryny dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę (uważać, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej warstwy), wycisnąć z obu sok.

Przygotowanie kremu

Magdalenki z kremem cytrynowym
Do miski dodać kawałki masła, cukier i jajka

Do miski z sokiem i skórką umieszczonej nad kąpielą wodną dodać kawałeczki masła oraz cukier i roztrzepane jajka. Całość mieszać dość często, aby składniki się połączyły, a konsystencja przypominała budyń.

Przygotowanie kremu

Magdalenki z kremem cytrynowym
Krem przełożyć do pudełka, odłożyć i schłodzić.

Krem przełożyć do słoika lub pudełka, schłodzić.

Ciasto

Magdalenki z kremem cytrynowym
Połączyć ze sobą składniki ciasta, wyłożyć na foremkę.

W jednej misce przygotować mąkę oraz proszek do pieczenia. Masło i mleko podgrzać, aż masło się rozpuści, wymieszać z miodem. W misce umieścić cukier oraz jajka, ubić na puszystą masę, połączyć z wymieszanym mlekiem, masłem i miodem. Dodawać stopniowo suche składniki, miksować do połączenia. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką foremkę wykładać łyżeczką porcje ciasta - ok. do 2/3 wysokości zagłębień.

Pieczenie

Magdalenki z kremem cytrynowym
Magdalenki piec ok. 10-12 minut w 190st. C.

Magdalenki piec w 190st. C przez ok. 10-12 minut. Przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziewać jeszcze ciepłe magdalenki.