WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1026]

Magdalenki przekładane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka kakaowe bez pieczenia zrobione z innych ciastek pokruszonych i wymieszanych z innymi składnikami, przekładane budyniem i galaretką.

Magdalenki przekładane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Magdalenki przekładane

 

  • 200g ciastek (mogą być biszkopty, kruche, słomka ptysiowa)
  • 2,5 łyżeczki ciemnego kakao
  • 5 łyżeczek drobnych wiórków kokosowych
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 16g cukru waniliowego
  • 200g margaryny lub masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 galaretka truskawkowa z pianką Winiary
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5szkl. mleka

Sposób przygotowania:

Magdalenki przekładane

ETAP 1:

Ciastka zmielić lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać do nich drobne wiórki kokosowe, obydwa rodzaje cukru i kakao. Margarynę roztopić i wlać do ciastek. Wymieszać wszystko łyżką lub ręką na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie można dodać więcej margaryny lub na przykład łyżkę marmolady/dżemu. Ciastem wylepić foremki na magdalenki do 3/4 ich wysokości. Foremki wstawić do lodówki żeby ciastka stwardniały.

Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wystudzić. Tężejącą galaretkę wyłożyć na połowę ciastek wypełniając foremki do końca. Wstawić do lodówki by dobrze zastygły.

W 0,5 szkl. mleka rozmieszać proszek budyniowy, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać zawiesinę i gotować, mieszając energicznie aż budyń zgęstnieje. Lekko przestudzić a następnie budyń wyłożyć na drugą połowę ciastek wypełniając foremki po brzegi. Wstawić foremki do lodówki żeby budyń zastygł.

Gdy budyń i galaretka stężały w lodówce, wyjąć foremki i powyciągać ciastka z foremek. Zlepiać razem połówkę ciastka z budyniem z połówką ciastka z galaretką.

Ciastka można polać z wierzchu czekoladą lub dowolnie udekorować.

Magdalenki przekładane
Magdalenki w trakcie przygotowywania jeszcze w foremce