Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Majonez wg Babcinego sztambucha :

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Teraz gdy na pólkach pełno majonezów warto choć na Święta zrobić własny .

Majonez wg Babcinego sztambucha :

Składniki:

Majonez wg Babcinego sztambucha :

 

  • 4 żółtka
  • ½ litra oleju ( słonecznikowy lub z pestek winogron )
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • 1/3 szklanki przegotowanej , ostudzonej wody

 

Sposób przygotowania:

Majonez wg Babcinego sztambucha :
Włożyć żółtka do głębokiej miski .Dodać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i szczyptę cukru. Włączyć mikser na największe obroty i dolewać powoli olej .W trakcie kręcenia dolewać po łyżce wodę by nie był za gęsty i nie zważył się . Po ukręceniu całości doprawić do smaku .

Tagi:

winogrona