kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babka majonezowa z karmelową polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową która dodaje babce "tego czegoś" i powoduje, że jest bardzo interesująca.

 Babka majonezowa z karmelową polewą

Składniki:

Babka majonezowa z karmelową polewą

 

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 190g majonezu
  • 100ml oleju
  • szczypta soli

 

  • na polewę: łyżka masła
  • 100g cukierków irysy
  • 50ml śmietany kremówki

 

  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa z karmelową polewą
Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i olej i miksujemy aż konsystencja będzie jednolita. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". W garnuszku roztapiamy masło na bardzo małym ogniu i wkładamy cukierki irysy cały czas intensywnie mieszając. Gdy cukierki się roztopią i połączą z masłem dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową.