Sposób przygotowania:
Majonezowa babka z lukrem
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli a następnie dodać cukier i dalej ubijać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć. Następnie wsypać cukier waniliowy i nadal miksować na małych obrotach. Potem w trakcie wolnego miksowania dodawać po łyżce mieszanki mąk i wszystko wymieszać. Na koniec dodać po łyżce majonezu i ciasto wymieszać aż majonez się połączy a masa będzie jednolita i delikatna. Ciasto przelać do formy babkowej silikonowej ( jeżeli babka będzie się piekła w zwykłej formie należy ja wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ). Babkę piec w temperaturze 175-180 stopni przez 40-45 minut, w zależności od piekarnika. Należy sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Jeżeli jest suchy oznacza to, że babka jest upieczona. Gotową bakę wyjąć do przestudzenia. Gdy babka stygnie należy wymieszać składniki lukru, ( nie powinien być za rzadki ani za gesty ). Przygotowanym lukrem udekorować babkę i posypać na koniec posypką.
gusia1000
mysza75
zewa
Ja długo wahałam się czy ja upiec, bo słyszałam na temat tej babki podzielone zdania. Ale w końcu sama się przekonałam i muszę stwierdzić, że zdecydowanie za późno się za nią wzięłam. Babka jest smaczna i wyszła mi bardzo puszysta, mięciutka. Ale ma jedną wadę, szybko znika bo już chłopaki zjedli.
2milutka
Ewciu ja robię zawsze na święta i zawsze wychodzi świetnie:) w tym roku też będzie:)
zewa
Ja też zrobię ale tym razem z podwójnej ilości składników. Bo przypadła nam do gustu ta babeczka.
lalunia
jaNina
zbysiowa
zewa
dzięki Madziu.
Jeśli chodzi o foremkę to jest to silikonowa, mierząc górę ma 23 cm zwężana do dołu a wysokości ma 10 cm. Ta moja forma jest jakaś chyba felerna bo przechyla mi się na jeden dok. I dlatego bardzo rzadko w niej piekę i musiałam się posiłkować inną formą ( po prostu podparłam ją na zasadzie kąpieli wodnej. Jedna forma na drugą stabilną ) dlatego babka bez lukru jest bledsza, ale dopieczona.
zewa
Aha, ciasto mi bardzo wyrosło przy kominku dlatego dobrze jest coś podłożyć aby nie wypłynęło na kuchenkę. Dzięki tej podstawce z drugiej formy uniknęłam mycia kuchenki.
zbysiowa
zewa napisał(a):
edytaha
zewa
Edytko przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona tą babką. Ja na pewno ją zrobię na Święta.
Netka
zewa
To prawda, jest dobra.
Patka123