Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Majonezowa babka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka z mleczną czekoladą i majonezem.

Majonezowa babka czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Majonezowa babka czekoladowa

 

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • ok. 2/3 szklanki (ok. 160 g) majonezu

Sposób przygotowania:

Majonezowa babka czekoladowa
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich jajka, majonez i roztopioną czekoladę. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy z kominkiem (ok. 22 cm). Piec w 170 stopniach przez ok. 55 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Majonezowa babka czekoladowa
Mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.
Majonezowa babka czekoladowa
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski i wymieszane.
Majonezowa babka czekoladowa
Jajka majonez i roztopiona czekolada dodane do sypkich składników.
Majonezowa babka czekoladowa
Dokładnie wymieszane ciasto przelane do tortownicy z kominkiem.