Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Makagigi - deser wigilijny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Swiąteczny smakołyk. Mak i orzechy zatopione w karmelu. Przygotowuje się podobnie jak sezamki, tylko zamiast sezamu dodaje się mak.

Makagigi - deser wigilijny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makagigi - deser wigilijny

 

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki pokrojonych migdałów i orzechów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Makagigi - deser wigilijny
Orzechy i migdały bardzo drobno pokroić lub grubo zmielić.

Cukier i miód rozpuścić w garnku z grubym dnem i zrumienić.

Dodać suchy mak i pokrojone orzechy z migdałami. Pogotować razem około 5 minut.

Gorący masę wylać na papier do pieczenia. Masę przykryć drugim papierem.

Rozwałkować przez papier na grubość około 5 mm.

Zdjąć wierzchni papier i pokroić szybko ostrym nożem.

Każdy kawałek obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Makagigi - deser wigilijny
Cukier i miód należy rozpuścić aby otrzymać karmel
Makagigi - deser wigilijny
Sparzone i obrane ze skórki orzechy pokrojone bardzo drobno
Makagigi - deser wigilijny
Mak i pokrojone orzechy dodane do karmelu
Makagigi - deser wigilijny
Masa karmelowo-makowa wylana na papier do pieczenia

Tagi:

deser wigilia