Sposób przygotowania:
Pierogi z makiem podane z sosem angielskim
Przygotowujemy ciasto do pierogów. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i wlewamy gorącą wodę i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na około 30 minut.
Wodę z mlekiem zagotowujemy, wsypujemy mak, ponownie zagotowujemy i odstawiamy na około 30 minut. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odcieknięcia wody.
Następnie do maku dodajemy cukier trzcinowy, miód, jajko, roztopione masło oraz wiórki kokosowe, uprażone i posiekane orzechy.
Na koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie i wszystko razem mieszamy. Zagotowujemy mleko z wanilią.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy gorące mleko cały czas mieszamy.
Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszamy i nie dopuszczamy do zagotowania się.
Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy makowy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzątku około 3 minut.
Podajemy polane sosem angielskim, posypane uprażonymi płatkami migdałów.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na około 30 minut.
Wodę z mlekiem zagotowujemy, wsypujemy mak, ponownie zagotowujemy i odstawiamy na około 30 minut. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odcieknięcia wody.
Następnie do maku dodajemy cukier trzcinowy, miód, jajko, roztopione masło oraz wiórki kokosowe, uprażone i posiekane orzechy.
Na koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie i wszystko razem mieszamy. Zagotowujemy mleko z wanilią.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy gorące mleko cały czas mieszamy.
Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszamy i nie dopuszczamy do zagotowania się.
Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy makowy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzątku około 3 minut.
Podajemy polane sosem angielskim, posypane uprażonymi płatkami migdałów.