Sposób przygotowania:
Kruchy z kutią na WigilięETAP 1
NADZIENIE:
Do kutii dodajemy białka, bułkę tartą, pokrojone daktyle. Masę dokładnie mieszamy łyżką.
ETAP 2
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je.
ETAP 3
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną, nieco większą część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.
ETAP 4
Na wyłożone ciasto nakładamy kutię.
ETAP 5
Drugą część ciasta wałkujemy i wycinamy z niego paski o szerokości około 1,5 cm. Otrzymane pasy nakładamy na wierzch kutii przeplatając je. Utworzoną „kratę” smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
ciasteczka
skuter5
Czekoladka 2