jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Kruchy z kutią na Wigilię

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Kruchy z kutią stanowił u mnie w komu wigilijny deser. Jako nadzienie można użyć gotowej, kupnej kutii, ale osobiści polecam domową. Jak większość rzeczy swojej roboty jest mniej przetworzone i smakuje lepiej.

Kruchy z kutią na Wigilię Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruchy z kutią na Wigilię

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki,
  • 5 żółtek,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 margaryna mleczna,
  • białko do smarowania wierzchu,
  • cukier trzcinowy do posypania po wierzchu

NADZIENIE:

  • 1 kg kutii- u mnie domowej roboty,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 5 białek,
  • ewentualnie, bakalie do smaku, by nadać słodyczy ciastu (ja dodałam suszone daktyle)

Sposób przygotowania:

Kruchy z kutią na Wigilię

ETAP 1

Kruchy z kutią na Wigilię
Kutie wzbogazamy o bakalie, białka i bułkę tartą

NADZIENIE:
Do kutii dodajemy białka, bułkę tartą, pokrojone daktyle. Masę dokładnie mieszamy łyżką.

ETAP 2

Kruchy z kutią na Wigilię
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je.

ETAP 3

Kruchy z kutią na Wigilię
Pierwszą z częsci wykładamy na dno blaszki

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną, nieco większą część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.

ETAP 4

Kruchy z kutią na Wigilię
Przyprawioną kutie wykładamy na ciasto kruche

Na wyłożone ciasto nakładamy kutię.

ETAP 5

Kruchy z kutią na Wigilię
Z drugiej części wykonujemy kratę

Drugą część ciasta wałkujemy i wycinamy z niego paski o szerokości około 1,5 cm. Otrzymane pasy nakładamy na wierzch kutii przeplatając je. Utworzoną „kratę” smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.