Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Makaron bolognese

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Potrawa wyśmienita dla amatorów kuchni włoskiej

Makaron bolognese

Składniki:

Makaron bolognese

 

  • 30 dag mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 30 dag pomidorów
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 listki świeżej bazylii (może być 1 łyżeczka suszonej)
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego ( może być z kostki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • 40 dag makaronu
  • parmezan
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron bolognese
Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchew, seler kroimy w kostkę. Pomidory najlepiej sparzyć i obieramy ze skórki po czym kroimy na ćwiartki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa oprócz pomidorów - krótko dusimy. Dodajemy mięso mielone, zioła i dusimy jeszcze przez kilka minut, wlewamy bulion, dodajemy pomidory i koncentrat, dusimy wszystko razem jeszcze prze ok 45 minut. Po czym wlewamy wino i jeszcze przez chwilkę dusimy. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i nakładamy na talerze. Na makaron kładziemy sos i posypujemy startym parmezanem. Dekorujemy listkami bazylii. SMACZNEGO