Sposób przygotowania:
Makaron Carbonara wg NDR
SOS: Ser mascarpone ucieramy na gładką masę wraz z dwoma całymi jajkami i jednym żółtkiem. Dodajemy połowę zwykłego opakowania parmezanu i mieszamy. Wędlinę kroimy w niedużą kostkę i przysmażamy na patelni, aby uzyskać drobne, lekko tylko chrupiące 'skwarki'. Dodajemy do sosu.
MAKARON: Gotujemy wodę na makaron. Do garnka dodajemy kostkę rosołową, bazylię i tymianek (oba po dużej szczypcie), sól i dwie stołowe łyżki oleju. W zastępstwie tego wszystkiego można użyć dwóch kostek rosołowych Knorr z oliwką i ziołami. Makaron gotujemy około 10-12 minut.
Sposób podania:
1: Makaron odcedzamy, przekładamy do jakiegoś naczynia i zalewamy sosem.
2: Podajemy oddzielnie makaron i oddzielnie sos.
Co do wina, najlepiej pasują do tego dania wina wytrawne, np. Cabernet Sauvignon lub Chardonnay (kolor do wyboru)
MAKARON: Gotujemy wodę na makaron. Do garnka dodajemy kostkę rosołową, bazylię i tymianek (oba po dużej szczypcie), sól i dwie stołowe łyżki oleju. W zastępstwie tego wszystkiego można użyć dwóch kostek rosołowych Knorr z oliwką i ziołami. Makaron gotujemy około 10-12 minut.
Sposób podania:
1: Makaron odcedzamy, przekładamy do jakiegoś naczynia i zalewamy sosem.
2: Podajemy oddzielnie makaron i oddzielnie sos.
Co do wina, najlepiej pasują do tego dania wina wytrawne, np. Cabernet Sauvignon lub Chardonnay (kolor do wyboru)