NDR

NDR

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Makaron Carbonara wg NDR

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Nietrudne ale pożywne i eleganckie danie. Można podać z lampką wina. (porcja dla 4-5 osób)

Makaron Carbonara wg NDR

Składniki:

Makaron Carbonara wg NDR

 

  • Makaron (najlepiej penne, farfalle lub fusilli) - 500g
  • 3 jajka
  • Wędlina (np. chuda szynka, boczek) - 300-350g
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Parmezan
  • Olej
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Sól
  • Kostka rosołowa (najlepiej drobiowa)
  • Woda
  • Wino (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Makaron Carbonara wg NDR
SOS: Ser mascarpone ucieramy na gładką masę wraz z dwoma całymi jajkami i jednym żółtkiem. Dodajemy połowę zwykłego opakowania parmezanu i mieszamy. Wędlinę kroimy w niedużą kostkę i przysmażamy na patelni, aby uzyskać drobne, lekko tylko chrupiące 'skwarki'. Dodajemy do sosu.



MAKARON: Gotujemy wodę na makaron. Do garnka dodajemy kostkę rosołową, bazylię i tymianek (oba po dużej szczypcie), sól i dwie stołowe łyżki oleju. W zastępstwie tego wszystkiego można użyć dwóch kostek rosołowych Knorr z oliwką i ziołami. Makaron gotujemy około 10-12 minut.



Sposób podania:

1: Makaron odcedzamy, przekładamy do jakiegoś naczynia i zalewamy sosem.

2: Podajemy oddzielnie makaron i oddzielnie sos.



Co do wina, najlepiej pasują do tego dania wina wytrawne, np. Cabernet Sauvignon lub Chardonnay (kolor do wyboru)