SUPERPRZEPIS

Makaron chili z sosem mięsno-pomidorowym

  • 6
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Makaron chili z sosem mięsno-pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Budzący ciekawość makaron chili fantastycznie smakuje z sosem mięsno-pomidorowym.

Składniki:

Makaron chili z sosem mięsno-pomidorowym

 

  • 400 g makaronu chili
  • 500g chudego mięsa wieprzowego
  • 4 pomidory
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • starty parmezan do posypania
  • listki bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Makaron chili z sosem mięsno-pomidorowym
Mięso czyścimy z błon i tłuszczu, mielimy je. Posiekaną drobno cebulę szklimy na oleju. Dodajemy do cebuli czosnek i mięso, smażymy wszystko razem, po czym podlewamy winem. Gdy wino odparuje, dodajemy posiekane drobno pomidory (obrane uprzednio ze skórki), zioła i przyprawy. Dusimy mięso do momentu, aż sos odparuje. Gotujemy makaron al dente. Podajemy makaron z sosem mięsnym, posypany serem i udekorowany listkami bazylii.
Makaron chili z sosem mięsno-pomidorowym
Mięso czyścimy z błon i tłuszczu po czym mielimy je.
Makaron chili z sosem mięsno-pomidorowym
Makaron gotujemy al dente i podajemy go z sosem posypany startym parmezanem.